Societat

El bisbat lamenta una Mercè sense missa 150 anys després

L'Ajuntament ha eliminat la celebració religiosa del programa

Es deixarà de celebrar el seguici d'autoritats des de la basílica de la Mercè fins al consistori, que es feia des de 1868 sense interrupció

Després de 147 anys, la missa solemne amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de Barcelona, deixa de figurar en el programa d'actes de la festa major de la ciutat per decisió de l'alcaldessa, Ada Colau. L'arquebisbat de Barcelona ha lamentat aquesta decisió perquè, segons diu, “trenca amb la tradició multisecular que sempre ha reflectit el programa oficial de les festes de la Mercè, respectant les diferents sensibilitats dels barcelonins i barcelonines, atès que molts ciutadans són catòlics i valoren aquesta celebració enmig dels actes de la festa”. “La laïcitat de l'Estat –recorda l'arquebisbat– harmonitza amb la manera de ser de la societat plurireligiosa.”

La missa solemne en honor de la patrona de Barcelona es va fer oficial el 24 de setembre del 1868, amb el papa Pius IX. Des d'aquella data, va ser l'Ajuntament el que organitzava la missa i el que convidava el bisbe a celebrar-la. Era el consistori el que, un cop acabat l'ofici, organitzava el seguici d'autoritats des de la basílica de la Mercè fins a l'ajuntament.

L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ha decidit celebrar la missa igualment i els membres del consistori que hi vagin (tots hi estan convidats) si hi van serà a títol personal.

El seguici desapareix. També desapareix la salutació i els honors que retien les autoritats des de la porta de l'ajuntament a la processó que duu la imatge de la patrona des de la basílica fins a la catedral, el dia 24 a la tarda.

La festa de la Mercè ret homenatge a la patrona de Barcelona que va motivar la creació a la ciutat de l'orde religiós dels Mercedaris, el 24 de setembre de 1218, per rescatar captius i avui dedicada al servei dels empresonats.

LA DATA

1687
Barcelona
és atacada per una plaga de llagostes i s'invoca la Mare de Déu de la Mercè, a qui van proclamar patrona.

Buenafuente obre set dies de festes

El pregó de l'humorista, presentador, periodista, locutor i productor de televisió Andreu Buenafuente obrirà aquesta tarda una de les edicions de les festes de la Mercè més llargues dels darrers anys, tota una setmana, fins al dia 24. El tradicional toc d'inici, el mapping a la façana de l'Ajuntament i els primers concerts del BAM estrenaran una Mercè en què destaquen el festival d'arts al carrer –amb circ, dansa i noves tecnologies a la Ciutadella i el castell de Montjuïc–, els concerts i la cultura popular, amb bèsties de foc, castells...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia