Societat

Societat

El ‘Mare Nostrum' es prepara per a una nova millora de potència

El Barcelona Supercomputing Center farà d'aquí a uns mesos una altra millora del seu ordinador principal, després que el Consell de Ministres aprovés aquesta setmana un compromís de despesa de 34 milions d'euros per a l'adquisició i operació del supercomputador Mare Nostrum 4. Aquesta nova revisió de l'aparell, el més potent de l'Estat i un dels capdavanters d'Europa, li permetrà pujar posicions en el rànquing mundial de supercomputadors i ampliarà notablement la capacitat de càlcul d'una instal·lació utilitzada per científics de tot el continent.

El Mare Nostrum 4 s'espera que estigui operatiu durant el 2016 i serà un dels nodes principals de la xarxa de supercomputació europea Prace, que permet realitzar operacions de càlcul molt complexes, necessàries per fer simulacions d'alt nivell i millorar la competitivitat científica i tecnològica dels investigadors.

Quan es va inaugurar el 2004, el superordinador –construït per IBM– podia fer 42 bilions d'operacions per segon. Dos anys després va ser actualitzat i va esdevenir el cinquè ordinador més potent del món. La darrera millora, el Mare Nostrum 3 actual, va tenir lloc el 2012, quan es va superar la barrera d'un petaflop per segon (és a dir, mil bilions d'operacions per segon). Aquella renovació va costar 22 milions d'euros i aspirava a situar l'aparell entre els cinquanta millors del món en una llista que, donada la ràpida evolució del sector, canvia molt ràpidament. En la darrera revisió del rànquing de supercomputació Top500, del novembre passat, la joia de la corona de Barcelona Supercomputing Center estava en la 93a posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia