Salut

Els primers pacients amb “ulls biònics” mostren avanços esperançadors

Els dos invidents que van rebre els implants a la clínica Barraquer recuperen parcialment la visió

Després de la rehabilitació poden reconèixer familiars

Els tres primers receptors de l'ull biònic implantat de manera pionera a l'estat al Centre d'Oftalmologia Barraquer han experimentat una millora important en la seva visió, segons van explicar ells mateixos ahir, mesos després de les intervencions, juntament amb l'equip mèdic que en va ser responsable.

El cirurgià i coordinador del departament de vitri-retina del centre, Jeroni Nadal, remarca l'evolució notable que han fet: “Abans de l'operació vénen cecs i el que s'aconsegueix és que tornin a reconèixer formes i siluetes, cosa que ni s'imaginaven”. Gràcies a un procés de rehabilitació –10 sessions de dues hores repartides en un període de 6 mesos, per evitar el cansament de la retina– han començat a reconèixer llums, lletres, formes, contrastos, moviments i fins i tot reconeixen els familiars, encara que no hi podran tornar a veure com ho feien abans. “La comunicació, la memòria i la imaginació” són importants en el procés de rehabilitació, segons la seva responsable, Verónica Pilotti.

La segona implantada cega a Espanya, Guadalupe Iglesias, i el primer implantat europeu sord-cec, Carlos Martínez, van exposar ahir l'alegria derivada de la seva evolució només uns mesos després de la intervenció.

“El canvi és brutal, encara que sigui un canvi inicial, sobretot quan fa tants anys que nou veus res”, explicava ella, confiada a obtenir molta més independència a partir d'ara. Martínez també està “molt feliç d'haver-se operat” tot i que encara li falten cinc mesos de rehabilitació, pensa animar els seus companys a operar-se.

Aquestes intervencions es van fer el 2004 i el 2005 de manera gratuïta gràcies a una càtedra d'investigació. La fundació Barraquer busca ara finançament per continuar investigant amb la dotzena de pacients que té en llista d'espera per sotmetre's al mateix tractament.

LA FRASE

Podem tornar a veure i reconèixer les coses. D'una altra manera, però hi veurem,
p
Guadalupe Iglesias
Segona cega implantada

LA XIFRA

2.000
cecs
per malalties degeneratives a la retina però amb memòria visual d'entre 25 i 60 anys se'n podrien beneficiar.

Uns nous ulls amb un gran component tecnològic

L'implant biomèdic ‘Argus II' consta de diferents components, el més visible dels quals són unes ulleres amb una microcàmera frontal integrada que grava el que hi ha davant de la persona. Les imatges passen a un ordinador –de la mida aproximada d'un telèfon mòbil– que el pacient duu sempre amb ell, on es processen i transformen en instruccions que són enviades, mitjançant comunicació sense fils, a l'antena del xip electro-estimulador que s'ha implantat al voltant de la retina. Aquest ull biònic proporciona l'estimulació elèctrica a les cèl·lules sanes que queden a la retina del pacient i transmeten la informació al cervell a través del nervi òptic, per crear la percepció de patrons de llum, que els pacients aprenen a interpretar. L'operació per implantar aquest dispositiu és “força complexa”, dura de tres a quatre hores i compta amb un equip de 10 persones a quiròfan i 25 més a la rehabilitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona