Societat

La matança de vaques salvatges continua a l'Albera

Es calcula que hi ha tres-cents bovins errants al vessant nord administrat per França

S'han eliminat a trets una quinzena d'animals a les poblacions rosselloneses de l'Albera, La Roca d'Albera i Sureda

Una quinzena de vaques errants, en estat salvatge, van ser mortes a trets, la setmana passada, per ordre de les autoritats franceses als municipis nord-catalans fronterers de l'Albera, La Roca d'Albera i Sureda. La batuda ha estat realitzada per funcionaris de L'Office national de la chasse et de la faune sauvage (ONCFS).

Segons les autoritats franceses i els municipis rossellonesos afectats, aquest problema existeix des de fa uns vint anys i es calcula que hi ha diferents ramats que en total sumen uns tres-cents animals ensalvatgits que volten per aquesta zona del vessant nord de l'Albera, sota administració francesa. Veïns i ajuntaments, però, descarten que es tracti d'animals de la raça autòctona de l'Albera i asseguren que són vaques de cria que es devien escapar de finques de ramaderia del sector de Requesens, a l'Alt Empordà. Els ajuntaments rossellonesos, fins i tot, disposen de fotografies d'aquests animals en què se'ls veu vagant pel poble i que porten a l'orella el distintiu del seu propietari.

Reunió transfronterera

“Posar un terme a la divagació dels bovins no identificats que provoca nombrosos perjudicis, particularment en termes de seguretat de les persones.” Així explicava el 20 de gener a Perpinyà Josiane Chevalier, Prefecte dels Pirineus Orientals, la creació del “Comitè de Pilotatge transfronterer de la valorització dels recursos bovins del massís de l'Albera”. A l'acte de constitució la Prefecta va convidar el seu homòleg espanyol, el sotsdelegat del govern de Madrid a Girona Juan Manuel Sánchez Bustamante i el delegat del Govern de la Generalitat Eudald Casadesús. Un altre objectiu d'aquest comitè transfronterer és “el reconeixement i la valorització de la raça” de la vaca de l'Albera amb la finalitat d'organitzar “la ramaderia, d'ordenar l'espai i d'aportar perspectives econòmiques viables als ramaders.”

El problema de la divagació del bestiar al massís de l'Albera fa part de la memòria col.lectiva. És només a partir dels anys 2000 que va prendre un to més important per la freqüència dels incidents i accidents provocats pels animals descontrolats.

En aquest cas, no es tracta de bovins de ramats controlats d'una raça autòctona, sinó d'una fugida en massa d'animals de diverses races europees, criats en una finca de Requesens, a prop de Cantallops, però municipi de La Jonquera. Per trobar pastures i aigua, sobretot l'estiu, els animals es van apoderar tot el territori boscós de la pendent nord del massís, entre Sureda i El Pertús, però molt especialment a la part interior de l'Albera.

Aquests animals, majoritàriament vaques al inici, es van, poc a poc, reproduir i al cap d'una quinzena d' anys i cinc o sis generacions, el grups de bovins comptaven tantes vaques com toros. Només les velles vaques eren identificades. La major part dels animals no portaven cròtal -l'etiqueta identificadora grapada a l'orella-, és a dir, sense tenir existència legal ni un seguiment veterinari. Aquest animals, especialment els mascles, no havent tingut cap contacte amb els humans, mostraven una actitud, a vegades, molt agressiva. Un seguit d'atacs contra excursionistes i ciclistes, accidents amb ingrés als serveis d'urgència d'habitants dels municipis de la zona, destrosses en horts i jardins, intrusions en reserves d'aigües i piscines van obligar les autoritats administratives a prendre en compte el risc públic i sanitari. Però la lentitud administrativa i la manca de preses de decisió van fer durar la situació i accelerar la multiplicació dels bovins durant anys.

El 28 de setembre 2015, un boví va caure sobre un cotxe que va ser totalment destrossat a la carretera general, sortida del Pertús. després d'una nit on els gendarmes van ser cridats vàries vegades perquè ramats incontrolats es trobaven tant a la general com també a l'autopista. L'autoritat prefectoral francesa va, llavors, decidir l'eliminació dels animals incontrolats. La mort a trets de les quinze vaques de la setmana passada forma part de l'eliminació programada de tots els ramats errants en estat salvatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia