Societat

El primer astronauta sirià viu com a refugiat a Turquia

Mohammed Faris ser a l'espai durant una setmana el 1987 com a membre de la missió Interkosmos del programa espacial soviètic

El 2012 va deixar el país àrab a causa de la guerra civil

El primer cosmonauta sirià viu ara a Istanbul com a refugiat, després de fugir el 2012 de la guerra civil que pateix el seu país acompanyat de la seva família, segons ha informat el diari turc Daily Sabah.

Mohammed Faris va viatjar a l'espai com a membre de la tripulació de la missió Interkosmos, del programa soviètic, a l'any 1987. Es va enlairar a bord d'una nau Soiuz TM-3 on passar set dies, 23 hores i vuit minuts abans de tornar a la Terra.

Durant la seva estada a òrbita va rebre les felicitacions del llavors president sirà, Hafez al-Assad. Un cop a terra li van ser atorgades les medalles Heroi de Síria, Heroi de la Unió Soviètica i la Medalla de Lenin. A més, aeroports i carrers del país porten el seu nom.

Després d'aquesta experiència, l'exastronauta es va dedicar a la docència universitària durant 10 anys. Després va tornar a l'Exèrcit per convertir-se en general el 2004.

El 2012, va deixar definitivament el seu país, acompanyat de la seva família, per refugiar-se a Turquia.

En declaracions al diari turc, Faris explica que ha estat vivint a Turquia durant quatre anys.

“Els sis vivim en un apartament de dos dormitoris a Kocamustafapasa (un barri d'Istanbul), assisteixo a conferències per compartir les meves experiències”, ha apuntat Faris.

De la mateixa manera, assenyala que totes les seves pertinences li van treure quan va sortir del seu país, de manera que encara seria més difícil, si és possible, el tornar.

“Ha estat una elecció. En lloc de viure allà com un heroi, mentre el meu poble patia, vaig preferir viure en condicions difícils a l'exili amb el meu honor”, explica Faris sobre la seva decisió de traslladar-se a Turquia.

L'exastronauta reconeix que ha participat a reunions organitzades per l'oposició, però, segons ha dit, quan va començar el conflicte armat, es va adonar que podria acabar ferit en qualsevol moment.

“M'agradaria viure al meu país. L'última vegada que el vaig veure era una ruïna total”, ha reconegut.

Sobre la crisi actual a Europa amb els refugiats sirians, ha apuntat que no tots han de ser considerats com a lladres o captaires. “En aquesta onada de migració, la gent de tots els sectors de la societat venen a Turquia. Hi ha professors, així com gent ignorant. Però la gent de Síria en general tenen ocupacions. No són captaires” ha subratllat.

Oferta de Rússia

Abans de la seva marxa a Turquia, Faris va rebutjar una oferta de Rússia per viure-hi amb la família. “Em vaig negar perquè també han bombardejat els meus amics cosmonautes de Síria”, ha declarat.

Tot i així, l'exastronauta considera Alexander Viktorenko i Aleksandr Pavlovich, els seus companys en la missió, com els seus “germans” que és el que passa, segons ha explicat, “quan es veu la Terra des de la mateixa nau”. “És un sentiment que posa fi a totes les diferències”, ha afegit.

En aquest sentit, ha apuntat que la millor vista que es pot tenir del planeta és des de l'espai. “El mires de la mateixa manera que un nadó mira a la seva mare, no veus fronteres, no hi ha estats, no hi ha diferències. M'agradaria que poguessin enviar a totes les persones dolentes de la Terra a l'espai i estic segur que una vegada que tornin, s'adonarien de com és de bonica i deixarien de ser-ho”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia