Societat

opinió

Un pas més d'un llarg camí

Pocs dies després d'haver assumit l'alcaldia, fa poc menys d'un any, evidenciava el que ja sabíem, que l'habitatge seria un dels pilars fonamentals de l'acció de govern que teníem per davant.

Els primers resums i dades que ens anaven lliurant els tècnics i les diferents administracions no deixaven, ni deixen, cap mena de dubte que una de les conseqüències de la crisi econòmica ha estat, i és encara, la dificultat de moltes famílies d'accedir a una llar digna. La caiguda d'ingressos de la unitat familiar ha comportat l'expulsió de moltes d'aquestes persones del seu habitatge habitual, en no poder fer front al lloguer o a la hipoteca, i s'han produït, malauradament, episodis de desnonaments malgrat els esforços de tots els actors que intenten –intentem– combatre aquestes situacions injustes.

En paral·lel a la tragèdia que esdevé en cada desnonament, el nombre de pisos buits en mans d'entitats financeres ha augmentat exponencialment durant els darrers anys. En aquest escenari, el repte era clar: treballar per tal d'augmentar la borsa d'habitatges de lloguer social. A Catalunya, som a la cua d'Europa pel que fa a habitatge social. En concret, menys d'un 2% total d'habitatges són de lloguer social, enfront de la mitjana europea, d'un 15%.

Per això, el passat 9 de maig la gent de Salt vam estar d'enhorabona. Després d'un any de converses i de gestions amb diferents actors, sobretot amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i amb membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), vam aconseguir allò que ens havíem proposat des del primer minut: que els pisos de la Sareb passessin a ser pisos de lloguer per a la gent de Salt.

Des de la primera ocupació de l'edifici, el 2013, fins al dia d'avui, és important recordar que el camí no ha estat gens fàcil: dues ocupacions, dos desallotjaments, situacions d'enrocament, tensions, moments d'angoixa, manifestacions, i tot un conjunt de situacions que no deixaven entreveure cap solució en la línia del repte d'aconseguir-ne la cessió com a habitatges de lloguer social.

Era conscient del repte que ens proposàvem i teníem clar que un nou desallotjament del bloc sense tenir la possibilitat de la cessió per part de la Sareb ens portava a repetir els errors del passat, perpetuar la situació i, el més greu: no resoldre-la.

Amb la participació de moltes persones i amb la tenacitat i l'esforç de totes i cadascuna de les parts, el repte finalment ha estat possible. Gràcies a totes elles, a partir d'avui a Salt disposem de trenta pisos de lloguer. L'acord al qual vam arribar ahir amb la consellera Meritxell Borràs ens permet posar a disposició de les persones de Salt habitatges de lloguer.

La informació i tots els detalls estaran disponibles a l'oficina local d'habitatge, al servei d'atenció ciutadana i al lloc web de l'Ajuntament de Salt. El termini de presentació de sol·licituds comença el dia 23 de maig del 2016 i acaba el 17 de juny del 2016, ambdós inclosos.

Hem fet un pas més d'un llarg camí, del camí que garanteixi oportunitats i un habitatge digne als nostres conciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona