Societat

europa

CRISI HUMANITÀRIA

MSF renuncia als fons de la UE per la política envers els refugiats

Consideren que Europa basa la seva política migratòria

Metges Sense Fronteres ( MSF) ha anunciat aquest divendres que renuncia a tots els fons públics de la Unió Europea i els seus estats membre “en protesta per la perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i a allunyar el màxim possible de les seves costes als qui fugen de la guerra i el sofriment”.

En una roda de premsa i un comunicat emès posteriorment, MSF ha aclarit que “aquesta decisió és d'efecte immediat i s'aplica als projectes de MSF de tot el món” i ha denunciat la situació en la qual es troben milers de refugiats i immigrants que han quedat “abandonats a la seva sort sense importar el cost humà” des que va entrar en vigor fa tres mesos l'acord migratori subscrit entre la UE i Turquia.

En especial, ha denunciat la situació de més de 8.000 persones, entre les quals hi ha centenars de menors no acompanyats, que estan atrapades a les illes gregues i que temen ser tornades per la força a Turquia, malgrat la qual cosa “se'ls priva d'assistència legal, la seva única defensa contra una expulsió col·lectiva”.

La majoria d'ells han fugit de la guerra a Síria, l'Iraq i Afganistan.

“MSF porta mesos denunciant la vergonyosa resposta europea, centrada a dissuadir a aquestes persones en lloc de proporcionar-los l'assistència i la protecció que necessiten”, ha assenyalat el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit.

“L'acord entre la UE i Turquia va un pas més enllà i posa en perill el mateix concepte de refugiat i la protecció que aquest ofereix a les persones en perill”, ha afegit.

L'ONG ha criticat també la proposta de la Comissió Europea (CE) de tancar acords similars amb més de 16 països d'Àfrica i Pròxim Orient, entre els quals podrien estar Somàlia, Eritrea, Sudan i Afganistan, quatre dels deu principals països d'origen dels refugiats i sol·licitants d'asil que arriben a Europa.

“Potser l'única oferta que Europa pot fer als refugiats és que es quedin als països dels quals fugen desesperats? Un altre cop, la prioritat d'Europa no és donar-los la millor protecció disponible, sinó mantenir-los ben lluny amb la major eficiència possible”, ha lamentat Oberreit.

L'acord de la UE amb Turquia, un precedent perillós

MSF ha alertat de que l'acord entre la UE i Turquia es converteixi en “ un perillós precedent” per a altres països que acullen a refugiats i envia el missatge que atendre els qui s'han vist obligats a abandonar les seves llars és opcional i que l'asil es pot negociar.

“L'intent d'Europa d'externalitzar el control migratori està tenint un efecte dòmino, amb les fronteres tancant-se una després d'una altra cap a l'aquest, fins a Síria.

La gent té cada vegada menys llocs als quals fugir”, ha denunciat el responsable de MSF.

Alhora, ha ONG ha posat l'accent que el paquet financer inclòs a l'acord amb Ankara inclou inclou 1.000 milions d'euros en ajuda humanitària, subratllant que tot i que “ningú dubta que hi ha necessitats humanitàries a Turquia”, on resideixen gairebé 3 milions de refugiats sirians, “aquesta ajuda s'ha negociat com a recompensa per les promeses de control fronterer”.

“Les polítiques dissuasòries que Europa presenta a la seva opinió pública com a solucions 'humanitàries' han agreujat el sofriment de les persones que necessiten ajuda.

Aquestes polítiques no tenen res d'humanitari, no han de convertir-se en la norma i han de ser denunciades”, ha sostingut Oberreit.

Per tot això, “Metges Sense Fronteres no acceptarà més finançament d'institucions i Governs amb polítiques tan perjudicials”, ha anunciat el secretari general internacional de MSF.

“Cridem els governs europeus a canviar les seves prioritats: en lloc de maximitzar el nombre de persones que poden rebutjar, han d'augmentar el nombre de persones que poden acollir i protegir”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia