Societat

Internacional

Crisi dels refugiats

65,3 milions de refugiats i desplaçats al món, un nou rècord, segons l'ONU

Hi ha 21,3 milions de refugiats, un 51% menors, i la majoria viuen en països d'economies “baixes o mitjanes”, segons un informe de l'ACNUR fet públic en el Dia Mundial del Refugiat

La guerra i la persecució han causat el desplaçament de 65,3 milions de persones el 2015, una xifra rècord, segons ha alertat aquest dilluns l'ACNUR, l'agència de l'ONU pels refugiats. En un informe coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat, l'ACNUR assegura que dels 65,3 milions de desplaçats, 21,3 milions són refugiats, un 51% nens, la xifra més elevada des de principis dels anys 90. A més, també hi ha 3,2 milions de persones que esperen rebre asil en un país industrialitzat i 40,8 milions que han fugit de casa seva però segueixen al seu propi país. Turquia és el país que acull més refugiats del món: 2,5 milions.

L'ACNUR assegura que tot i que “els problemes d'Europa per gestionar l'arribada de més d'un milió de refugiats i immigrants via el Mediterrani dominava l'atenció de molts l'any 2015”, l'informe demostra que “la immensa majoria dels refugiats mundials són en altres llocs”.

En aquest sentit, l'ONU indica que un 86% dels refugiats sota mandant de l'ACNUR estan en països “d'economia baixa o mitjana propers a les situacions de conflicte”. La xifra arriba al 90% si es comptabilitzen els refugiats palestins, que estan sota la tutela de l'UNRWA.

Turquia, amb 2,5 milions de refugiats, és el país del món que més n'acull, tot i si es té en compte la població, és el Líban el que lidera el rànquing, amb 183 refugiats per cada 1.000 habitants.

El nombre de desplaçats a nivell mundial equival a 1 de cada 113 persones, i segons l'ACNUR “el nivell de risc no té precedents”. De fet, la xifra és equivalent a tota la població del Regne Unit, d'Itàlia o de França. L'augment dels conflictes arreu del planeta es pot constatar pel fet que, si bé l'any 2005 l'ACNUR registrava la fugida de casa seva de sis persones cada minut, actualment és de 24 persones per minut.

Tres països d'on surten la meitat dels refugiats

Segons l'informe de l'ACNUR, Síria, l'Afganistan i Somàlia són els països d'origen de la meitat dels refugiats arreu del món. De Síria l'ACNUR en registra 4,9 milions, de l'Afganistan 2,7 milions i de Somàlia 1,1 milions. Així mateix, Colòmbia, amb 6,9 milions, Síria, amb 6,6 milions, i l'Iraq, amb 4,4 milions, són els tres països amb més desplaçats internament. El nombre de desplaçats i refugiats de Síria, 4,9 milions i 6,6 milions, ja equival a la meitat de la població del país previ a l'inici de la guerra.

L'ACNUR també assenyala a l'informe que els nens representen un 51% de la població mundial de refugiats. Molts d'ells han estat separats dels seus pares i viatgen sols. De fet, l'ACNUR va comptabilitzar el 2015 un total de 98.400 peticions d'asil fetes per mainada sense família, la xifra més alta mai vista.

A nivell global, també augmenten els demandants d'asil. Alemanya va ser el 2015 el país que va rebre més peticions, 441.900, segons l'ONU, la majoria de refugiats de les guerres a Síria o al Pròxim Orient. Els Estats Units, amb 172.700 peticions, és el segon país del rànquing, però la majoria dels seus demandants són persones que fugen de la violència de les màfies a l'Amèrica Central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona