Societat

Municipal

Vielha no farà festa per Sant Miquel i l'oposició s'indigna

El govern d'Unitat d'Aran-PSC escull per primer cop el dia de carnestoltes com a festa local, en lloc de la diada de Sant Miquel, patró de Vielha

CDA acusa el govern de menystenir les tradicions i l'alcalde diu que exageren

L'elecció de les festes locals del municipi de Vielha e Mijaran per a l'any vinent ha provocat una insòlita polèmica entre govern i oposició a l'Ajuntament. El govern, d'Unitat d'Aran-PSC i amb el suport de Ciutadans, va aprovar en el ple de dimecres que els dos festius locals seran el 8 de setembre, dia de la festa major, i, per primer cop, el 28 de febrer, dia de carnestoltes.

Aquest fet va indignar l'oposició, de Convergència Democràtica Aranesa (CDA). En lloc del dia de carnestoltes, els convergents reclamen que es declari festiva la diada de Sant Miquel, patró de Vielha, el 29 de setembre.

Segons el portaveu de CDA, la decisió del govern municipal “dóna l'esquena a les tradicions i mostra una clara voluntat d'utilitzar la seva majoria absoluta per trencar amb tot”. La tradició al municipi, argumenten des de CDA, és que a l'hora d'escollir els dos festius locals (el 8 de setembre, festa major, i el 8 d'octubre, dia de la fira de Vielha), si algun d'aquests dies cau en diumenge sempre es fixava Sant Miquel com a diada festiva al municipi. “És el patró de Vielha i també de moltes entitats, com el casal de la gent gran i la residència sociosanitària, i sempre s'ha fet festiu quan el calendari ho ha permès, com ara hauria estat el cas”, s'ha queixat l'exalcalde Àlex Moya, de CDA. “És el tarannà de la ideologia socialista del govern municipal, que banalitza les tradicions i tot allò que fa referència a la identitat col·lectiva”, ha dit Moya, “i tot plegat perquè a les escoles puguin fer pont per carnaval”.

L'alcalde, Juan Antonio Serrano (Unitat d'Aran), en canvi, s'ha mostrat “molt sorprès” de la reacció de l'oposició i de la importància que han donat a la decisió. Serrano ha explicat que es va valorar, amb la comunitat educativa de Vielha, que era més pertinent fer festa per carnestoltes, ja que entre Reis i Setmana Santa no hi ha cap festiu, que no pas a la tardor, “que ja està atapeïda de festius”. Serrano s'ha mostrat sorprès que els governs de CDA, que “van desvirtuar la festivitat de Santa Quitèria, fent-la coincidir en diumenge, ara es mostrin tan indignats per Sant Miquel”, una diada, assegura, en què no es fa cap més celebració que “una missa a la tarda i una mica de coca entre els assistents”. Serrano, a més, recorda que sant Miquel és patró del nucli de Vielha, però no dels altres pobles del municipi.

LES FRASES

Sorprèn que es queixin d'això; quan governaven van desvirtuar la diada de Santa Quitèria
Juan Antonio Serrano
alcalde de vielha e mijaran, d'unitat d'aran-psc
Forma part de la ideologia socialista del govern, en contra les tradicions i la identitat
Àlex Moga
exalcalde i cap de convergència democràtica aranesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ