Administracions

administracions

finançament

Clam perquè la futura llei millori el finançament local

Els alcaldes i regidors del Maresme reivindiquen la necessitat de redefinir un nou model davant l'esgotament del sistema actual

Participen en un debat que impulsa la reforma dels municipis

El procés de debat que impulsa el govern per definir les futures lleis de règim local a Catalunya es va aturar ahir a Mataró. Alcaldes i regidors de la comarca van reivindicar la necessitat de millorar el finançament dels ajuntaments com un element clau per als governs locals davant l'esgotament del sistema actual. Un model que es caracteritza, sobretot, per un nombre relativament elevat de figures tributàries però amb escassa capacitat recaptatòria, amb excepció de l'impost de béns immobles (IBI), i per tant, amb un protagonisme excessiu de les subvencions d'altres administracions, la qual cosa limita l'autonomia financera dels municipis.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez (PDeCat), va recordar que els ajuntaments sovint suporten serveis que no són competència seva sense prou recursos. “La societat canvia amb rapidesa i les administracions han d'estar a l'abast de la ciutadania i posar-se més al dia”, hi afegia. Una opinió que va compartir l'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), que defensa la necessitat de pactar competències compartides, però sempre amb la dotació econòmica suficient. L'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP), va més enllà i aposta, com a possible sortida, per la possibilitat que els ajuntaments participin també d'una part de la recaptació de l'impost sobre la renda (IRPF), i fins i tot de l'IVA. “La crisi econòmica ha posat de manifest la dependència de l'impost de construccions o el de plusvàlues, vinculats a la bombolla immobiliària, per mantenir sanejades i estables les hisendes locals”, adverteix.

Un debat oportú

Sigui com sigui, tots els alcaldes i regidors que van participar en el debat d'ahir, que va tenir lloc al Tecnocampus de Mataró, veuen oportú fer ara aquest replantejament per poder dotar els ajuntaments de millors eines per a la seva gestió. En aquest sentit, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (PDeCat) celebra que el Departament de Governació vulgui fer “un punt i a part” amb l'actual legislació, s'aturi i obri un procés participatiu amb el territori per consensuar aquest nou marc normatiu.

A banda de la reforma del model de finançament que preveu que puguin recaptar directament un dels trams de l'IRPF, també es plantegen canvis destacats que tenen a veure amb l'elecció directa dels alcaldes, l'allargament de mandats fins a sis anys, però limitant-ne el dels càrrecs electes, o la definició del marc competencial.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va presidir la sessió, va explicar que fa gairebé quaranta anys de les primeres eleccions municipals en democràcia i que això permet fer una reflexió conjunta i compartida sobre el que ha funcionat i el que no durant tot aquest temps. “Un procés que no només volem fer des del govern, sinó a partir del coneixement i la realitat dels que administren”, hi afegeix Borràs, que confia que en el document final es vegi reflectida “la realitat diversa del país”.

LES FRASES

Els ajuntaments estem suportant serveis que no ens pertoquen sense prou recursos
Miquel Àngel Martínez
president del consell comarcal
Els municipis també s'haurien de beneficiar de la recaptació de l'IRPF i, fins i tot, de l'IVA
Eudald Calvo
alcalde d'argentona
Es tracta de sortit de la cotilla de la legislació espanyola amb una llei adaptada al segle XXI
Miquel Buch
alcalde de premià de mar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona