Administracions

consells comarcals

Llum verd de Governació al pla pilot per al Lluçanès

Es crearia un consell d’alcaldes en què es definirien les polítiques per executar a través del consorci de l’àrea

Paral·lelament, es mantindria la tramitació de la llei per crear una nova comarca

El Departament de Governació ha respost afirmativament a la proposta que la setmana passada diversos alcaldes del Lluçanès van redactar per tal que els tretze municipis –tant els vuit que van votar que sí a la creació de la nova comarca com els cinc que van dir que no en la consulta del juliol del 2015– tornin a remar junts i treballin de manera conjunta.

Tal com demanava el document subscrit per bona part dels pobles del Lluçanès, es tracta d’un pla pilot pel que fa al funcionament d’una comarca. El principal òrgan de govern seria un consell d’alcaldes en què es definirien les línies estratègiques i els plans de treball a dur a terme en el territori del Lluçanès. Els encàrrecs que sorgissin del consell d’alcaldes serien gestionats i executats a través del Consorci del Lluçanès, un ens supramunicipal ja existent i que s’ha demostrat, en temes com ara la recent creació de l’escola de música, o en projectes vinculats a l’àmbit turístic, educatiu o d’ocupació, entre d’altres, que és eficient i que permet oferir uns serveis a la població dels quals cada municipi per separat no podria gaudir-ne ni fer-hi front.

Pel que fa al finançament, Governació es compromet a oferir els recursos econòmics que calguin per engegar les propostes del consell d’alcaldes. En cada cas, però, s’analitzarà el projecte assegurant que sigui eficient, sostenible i que no hi hagi duplicitats amb serveis o propostes que ja existeixen.

Agafats de la mà

En cas que els municipis del Lluçanès vegin correcta la proposta –ahir a la nit es van reunir–, tindran entre un i tres mesos per aprovar a través del ple de cada població l’entrada en aquesta prova pilot, i tot seguit es posaria en marxa. En el document, Governació també deixa clar que els pobles del Lluçanès podran continuar treballant amb els consells comarcals als quals pertanyen en l’actualitat; una situació que preocupava diversos municipis.

En aquest sentit, i detectada la peculiaritat del Lluçanès al llarg de gairebé dos anys de parlar-ne, el govern es compromet a incloure en el procés de debat GovernsLocals.cat la definició i reconeixement del Lluçanès com a realitat comarcal. I és que paral·lelament al pla pilot que ara es posa sobre la taula, l’aprovació al Parlament de la llei que hauria de permetre al Lluçanès convertir-se en la 43a comarca continuarà el seu procés.

L’altiplà del Lluçanès està format per onze poblacions que actualment pertanyen a Osona; un municipi es troba dins la comarca del Berguedà i un més, al Bages.

LA DATA

26.07.15
Es va celebrar la consulta,
en què vuit municipis diuen que sí a la creació de la nova comarca, i cinc diuen que no.

LA DATA

14.06.17
Entrega de la proposta
d’una pla pilot de funcionament comarcal per als tretze municipis del Lluçanès.

LA XIFRA

13
poblacions
formen el territori del Lluçanès, comprès entre les comarques d’Osona, el Berguedà i el Bages.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona