Administracions

municipal

ajuts socials

Els ajuts socials a Badalona triguen tot i haver-hi diners

El govern local està “replantejant” el sistema de tramitació “heretat” per accelerar el procés

El PP denuncia que només s’ha repartit un 10% del fons disponible i forçarà un ple sobre la qüestió

Els ajuts vinculats a l’emergència social que tramita l’Ajuntament de Badalona s’estan atorgant amb comptagotes. Hi ha expedients frenats des del febrer, segons expliquen els mateixos treballadors, que afecten prestacions com ara la renda mínima d’inserció i les ajudes per pagar el lloguer. Dels 500.000 euros que integren el fons econòmic del 2017 destinat a l’emergència social, només s’han gastat 50.000 euros en els cinc primers mesos, segons ha revelat el PP.

El govern de Badalona, a través de la regidora de Serveis Socials, Agnès Rotger (ERC), admet que la tramitació d’ajuts socials ha registrat “una aturada tècnica idèntica a la que al seu dia va fer el PP”, però l’atribueix a “la necessitat de replantejar el sistema, atès que hi ha més exigències legals” i volen ser “més àgils en la concessió dels ajuts”. Segons Rotger, la tramitació s’ha tornat a activar en els darrers dies. Alguns treballadors, dimecres, no en tenien constància.

La regidora destaca que els ajuts a les famílies estan arribant gràcies també a la col·laboració amb entitats privades. Càritas és el gran pou del qual beuen moltes famílies, però alguns empleats municipals recorden que l’entitat també està al límit, perquè està assumint més ajudes de les que li pertoquen. L’edil anuncia que el departament que lidera ha pogut avançar en el nou procediment d’ajuts municipals. “Confiem que s’aprovarà molt aviat”, sosté. El PP ja ho va intentar, segons Rotger, però no se’n va sortir, perquè volia excloure els immigrants d’alguns ajuts i el ple li ho va tombar.

Mentre el ritme de la gestió no canvia, la realitat indica que, durant els cinc primers mesos de l’any, només ha arribat a les famílies el 10% del pressupost. El 2016 es va tancar amb un excedent del 50%. En tancar l’exercici anterior, encara hi havia 250.000 euros a les arques municipals, segons la regidora del PP Sònia Egea. Agnès Rotger matisa que, tant en l’exercici actual com en l’anterior, “s’han reservat 100.000 euros per ajudar els refugiats, que després no s’han pogut gastar perquè el PP els tanca les portes”. La regidora republicana lamenta la “falta d’escrúpols i el cinisme” del PP. “Aquest govern ha heretat uns serveis desmantellats, però hem tornat a posar les persones al centre de les nostres polítiques”, hi afegia. Rotger es queixa que els populars utilitzin la situació de les famílies més vulnerables per atacar el govern local, “quan es tracta de la formació que des de Madrid tomba totes les lleis que presenta Catalunya per protegir els més desfavorits”. “Tenim mancança de pisos municipals i d’albergs socials, i estem fent un esforç molt gran per suplir-ho. Sort dels professionals que treballen a l’Ajuntament”, subratlla Rotger.

El PP, però, amplia la llista de greuges en matèria de serveis socials. Recorda que el 2016 es van gastar 1.000 euros dels 767.000 previstos per combatre la pobresa energètica –ignorant, però, que no s’ha produït cap tall de subministraments bàsics– i reitera que queda pendent obrir els Serveis Bàsics d’Atenció Social del barri de Llefià –el govern ja disposa del local i dels diners–. “Aquesta situació de paràlisi i deixadesa en què està immers el govern municipal envers la regidoria de Serveis Socials és intolerable”, manifestava Egea. El PP ha anunciat que forçarà un ple extraordinari en els pròxims dies per tractar exclusivament aquesta qüestió. D’altra banda, els treballadors de Serveis Socials estan citats dijous en assemblea.

LA XIFRA

50.000
euros
dels 500.000 que integren el fons d’emergència social s’han distribuït durant els cinc primers mesos de l’any.

LES FRASES

El govern de Badalona té detectat el problema, però és incapaç de trobar-hi una solució
Sònia Egea
regidora del pp
S’ha de ser molt cínic per criticar-nos quan és el PP el que tomba les lleis per ajudar els més desfavorits
Agnès Rotger
regidora de serveis socials (erc)

El govern ordena deixar de pagar les companyies

L’Ajuntament de Badalona no abonarà més factures a les companyies de subministraments corresponents a famílies particulars que no poden pagar els rebuts. Serveis Socials ha ordenat a tot el personal que deixi de tramitar aquests rebuts. Mentrestant, diverses administracions debaten com poden actuar en aquests casos. Les companyies no cobraran, però en cap cas tallaran la llum, l’aigua ni el gas a les famílies que estiguin sota l’empara de l’Ajuntament, segons ha explicat l’empresa Endesa a aquest diari. La llei així ho estableix.

L’ordre de no pagar més factures només afecta aquells casos en què l’administració substitueix la família. En cap cas té relació amb les factures que genera el mateix consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona