Administracions

EULÀLIA REGUANT

REGIDORA DE LA CUP-CAPGIREM BARCELONA

“El govern de Colau fa més titulars que polítiques reals”

“Som caràcters diferents. Qui pensi, però, que la CUP canviarà perquè canvia una persona, s’equivoca”

“Ja que reclamen garanties, espero que siguin els primers a garantir-les obrint col·legis o espais per poder votar”

“A la CUP creiem i defensem que el canvi polític passa per aquí”

Dos cops candidata
Nascuda el 1979 a Barcelona, Eulàlia Reguant és llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en entitats com Setem o l’Associació Justícia i Pau, i en les eleccions municipals del 2015 va ocupar el quart lloc de la llista de la CUP-Capgirem Barcelona. En els comicis al Parlament d’aquell mateix any, va obtenir l’acta de diputada per la formació anticapitalista.
En el context polític actual era molt complicat incorporar-me immediatament a l’Ajuntament
Hem de fiscalitzar el govern de Colau, però també l’oposició, veient les coses que fa

Després de la renúncia de Josep Garganté, les bases de la CUP han ratificat el nomenament de l’ara diputada al Parlament Eulàlia Reguant com a nova regidora de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona. El seu, però, serà un aterratge per etapes al consistori.

La decisió d’incorporar-se de manera gradual a la seva nova tasca de regidora era inevitable, donada la situació que es viu al Parlament?
En el context polític actual, a tres mesos del referèndum, la meva incorporació a l’Ajuntament era molt complicada. Per tant, ho farem de manera progressiva, de la mateixa manera que la persona que em substitueixi aquí entrarà de manera progressiva. És una situació excepcional pel moment del país, i per a una organització que defensa no duplicar càrrecs no ha estat una decisió fàcil.
L’eventual no celebració del referèndum alteraria aquest calendari?
El 2 d’octubre jo m’incorporaré sí o sí a l’Ajuntament, perquè és el que hem acordat. Que no hi hagi referèndum és un escenari que no preveiem, però, si això passés, com a CUP n’hauríem de fer una valoració i no tant per la meva presència a l’Ajuntament, sinó per les implicacions polítiques que això tindria.
I com afronta aquest pas a la política municipal?
De fet, aquest va ser el meu primer compromís polític, ja que em vaig presentar a les eleccions municipals, que van ser abans que les del Parlament. Per tant, ho afronto com un pas per recuperar aquest compromís inicial i, alhora, entenent que la CUP és una formació que situa el municipalisme en el centre de la seva acció política. Creiem i defensem que el canvi polític passa per aquí, entenent els municipis no només com un espai físic, sinó també de relació.
Ja sigui en el fons, o les formes, la seva entrada al grup municipal suposarà algun canvi?
En el fons, o el contingut, no canviarà, perquè la CUP segueix sent la mateixa. Les decisions són col·lectives i no tenen a veure amb persones concretes. En les formes? No ho sé, si canviarà. El Josep [Garganté] i jo som persones diferents i tenim caràcters diferents. Qui pensi que la CUP canviarà perquè canvia una persona, s’equivoca.
Li ho pregunto perquè Josep Garganté ha estat un regidor que ha tingut un focus, polític i mediàtic, molt a sobre per la seva manera de ser i fer.
Se li han censurat les formes d’una manera, a parer meu, exagerada. La CUP pren les seves decisions de manera col·lectiva, i això també val per les formes o les accions que s’adopten per visualitzar els nostres posicionaments. I moltes de les accions que ha dut a terme el Josep tenen a veure amb el col·lectiu. I, en això, no canviaran.
En una entrevista recent, Garganté descrivia la política institucional com un univers hostil on hi ha molta hipocresia. Al Parlament també es així?
En el cas del Parlament, sí que m’ha sorprès aquesta capacitat que sembla que té tothom de relacionar-se i, després, estar en una reunió i dir-se de tot. També em sorprèn que tothom es posi a la boca determinats discursos, com la defensa de les necessitats de la gent, i després hagi implementat polítiques que van totalment en contra d’aquestes necessitats. A vegades, la sensació és que tot plegat és més un xou o un teatre que un espai de deliberació i presa de decisions polítiques que hagin de millorar les condicions de vida de la gent.
A banda de fiscalitzar el govern de Colau, vostè també parla de fer d’oposició de l’oposició.
El conjunt de l’oposició, aquí i a l’Ajuntament de Barcelona, moltes vegades actua de cara a la galeria, i es dedica a fer coses més per desgastar el govern i no amb voluntat política. I és clar que hem de fiscalitzar el govern, però també l’oposició, veient certes coses que fa. I en el que va de mandat, la CUP ha pres les decisions correctes malgrat la imatge que s’ha acabat generant a fora. Ha estat generosa amb el govern de Colau, facilitant l’aprovació de certes coses o no entrant en el joc de l’oposició de desgast innecessari. I quan la CUP ha considerat que no s’estaven fent polítiques per millorar les condicions de vida de les persones, ha fet oposició frontal.
Com valora aquests dos primers anys de Colau?
La valoració no és positiva. Aquests dos anys han deixat un regust amarg a molta gent, perquè el seu punt de partida era erroni. Guanyar unes eleccions no equival a guanyar la ciutat i que tinguis la capacitat de capgirar les coses. Per fer-ho, necessites una ciutadania apoderada, perquè des d’una institució sola no es generen canvis. Guanyar requereix enfrontar-te amb més força al poder, lobbys o certs mitjans de comunicació. I, a vegades, sembla que s’ha intentat acontentar més el Grupo Godó que fer certes polítiques. És un govern que fa més titulars que polítiques reals.
Veu, doncs, difícil assolir-hi més enteses?
Primer hem de veure en que han quedat les que tenim fins ara. Perquè, per exemple, ens hem adonat que, del que vam acordar arran de la modificació del pressupost, s’ha fet ben poc.
Què n’espera, de l’Ajuntament de Barcelona, davant la celebració del referèndum?
Doncs ja que reclamen que sigui amb garanties, espero que ells siguin els primers a facilitar-les obrint, per exemple, col·legis o espais per poder votar. Espero que hi participin, per una qüestió d’higiene democràtica i de coherència amb el seu propi missatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona