Administracions

NARCÍS PIFERRER

EXCONSELLER DELEGAT D’AIGÜES DE GIRONA, SALT I SARRIÀ. DIRECTOR GENERAL DE GIRONA SA

“Hem complert al peu de la lletra el que diu el contracte”

Piferrer nega que hi hagi hagut irregularitats en la gestió de l’aigua a Girona i rebat les acusacions d’haver beneficiat el soci privat. Afirma que ha fet “les coses ben fetes” i que ningú li pot dir el contrari

L’informe d’Hisenda barreja intencionadament Girona SA amb Agissa

L’exconseller delegat d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) defensa la seva gestió i nega haver perjudicat –com manté la fiscalia i indiquen diversos informes– la part pública (els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià en tenen un 20%) per beneficiar la part privada (Girona SA, de la qual és el director general, en té un 80%).

Es referma que no ha vulnerat en cap moment la llei en la seva gestió a Agissa?
Sí, hem complert al peu de la lletra el plec de condicions, no ens hem separat mai de les obligacions que teníem.
En els últims informes de l’Ajuntament, fets per l’interventor i per l’advocada, un dels punts clau és el laboratori de Montfullà. Pagat amb fons públics...
Amb fons d’Agissa.Girona SA tenim el 80% d’Agissa; per tant, un 80% de tot això és del privat.
En tot cas, s’indica que es va sobredimensionar per donar serveis a tercers i, a més, que aquests serveis es feien a un preu per sota de mercat.
A veure, quan es va muntar el laboratori es va fer per donar servei a Aigües de Girona, perquè és molt important poder fer anàlisis de l’aigua abans que surti cap als habitants de Girona Salt i Sarrià. Vam fer el laboratori adequat a aquestes necessitats, però, és clar, era molt gros i vam buscar clients externs per rendibilitzar-lo. Aquests clients externs van ser Aigües de Blanes per un cantó, Prodaisa per un altre, Aigües de Banyoles per un altre, i després petits clients diversos que ens portaven per fer anàlisis de pous i coses d’aquestes. Inclús l’Ajuntament ens donava anàlisis per fer de les piscines, de pous... Amb tot els clients externs hem aconseguit tenir un laboratori important i que funciona i, a més a més, amb uns costos raonables.
Però en l’informe es diu que el laboratori és de domini públic i apareix al web de Girona SA...
Sí, és clar, per buscar clients...
Però el laboratori és d’Agissa, no de Girona SA.
Sempre de la vida d’Agissa, mai de Girona SA.
Però surt al web de Girona SA...
Bé, perquè un 80% del laboratori el tenim i per tant pot sortir al web, no? Així busquem clients per tenir beneficis per a Agissa.
Però es van fer serveis a preus per sota de mercat?
Els únics preus per sota de mercat que es van fer, i no va ser per sota de mercat sinó per un volum determinat de feines, va ser que en un moment puntual es va fer un concurs per part de Dipsalut i Prodaisa s’hi va presentar i ens va dir si li podíem fer el servei per un preu. Li vam dir que sí perquè era un ingrés per a Aigües de Girona i valia la pena. Es va marcar un preu determinat per poder anar a aquest concurs i guanyar-lo i es va guanyar. I vam estar facturant d’Agissa a Prodaisa per aquests imports que es van determinar. Posteriorment hi ha hagut un altre concurs i s’ha perdut.aquests de Prodaisa per Dipsalut.
L’informe assenyala que es va fer sense que ho autoritzessin les administracions públiques, i això seria sense empara legal.
Això de sense empara legal és molt relatiu. Tenint un 80% i els poders que jo tenia com a conseller delegat, podia decidir-ho.
En l’informe també es qüestionen operacions d’empreses vinculades a Agissa que no consta que s’hagin justificat en les memòries anuals.
Sempre s’ha justificat tot, absolutament. A més, hi ha un informe extern de les operacions vinculades on diu que els preus que aplicàvem eren de mercat.
L’interventor parla també de males praxis. Destaquen els 72.891 euros que Girona SA va facturar el 2014 a Agissa per recerca de fuites a 91 euros l’hora. Se sospita que es va fer amb mitjans d’Agissa, i que el preu era un 41% per sobre.
No. Primer, Girona SA té cinc persones dedicades a aquest tema: dos empleats a cadascuna de les dues furgonetes que té i un encarregat. Hem fet unes feines per a Agissa i les hem facturat. Amb personal de Girona SA, en cap moment amb personal d’Agissa. Després, el preu que diuen que és un 41% més car... Hi ha una furgoneta que val molts diners, amb tot d’aparells electrònics a dins, un personal... A part, hi ha un llibre cada any que diu que els preus que apliquem són de mercat.
De fet, això no només ho diu l’informe de l’interventor, sinó també l’informe de l’advocada dels ajuntaments. L’advocada indica també que del magatzem de Fornells, que és d’Agissa, Girona SA n’hauria fet ús.
Sí, això és cert.Hi tancàvem sovint les furgonetes, però què val guardar una furgoneta en un magatzem? 100 euros al mes cada furgoneta? Són dues, 200 euros... Girona SA es reservava als despatxos del carrer Ciutadans 80,7 m² que no ha cobrat mai a Agissa i en canvi Agissa els ha fet servir sempre. Això és molt més que 200 euros al mes.
Ara que parla del local del carrer Ciutadans. L’acusació particular de la CUP diu que Girona SA ho llogava a un preu excessiu a Agissa.
Això no és veritat, perquè hi ha un informe de la Cambra de la Propietat que diu que els nostres preus estan en preus mitjans per sota de mercat.
L’acusació particular de la CUP l’acusa també de gestió deslleial per la concessió d’un crèdit per part de Girona SA a Agissa per 3,75 milions a un tipus d’interès molt per sobre del preu de mercat sense informar de les condicions el consell d’administració d’Agissa
El pacte que es fa el 2013 quan es fa el crèdit a 8 anys, i es fa així a petició dels ajuntaments, és que sigui un crèdit participatiu pel qual el privat cobrarà un 82% del cash flow d’Agissa, que és el sobrant de diner de caixa, sigui la quantitat que sigui. I només cobrarà això. És a dir, Girona SA percep cada any un 82% dels ingressos del cash flow d’Agissa i l’altre 18% es queda dins la societat com a reserves. Això és així independentment que el crèdit sigui del 4% o del 12%. Girona SA cobra el mateix, només varia la retribució un cop s’ha restat el retorn del crèdit del 82% dels ingressos del cash flow que és el que li toca cobrar.
Tornem a l’informe de l’interventor, un altre cas de mala praxi que s’hi assenyala són els 247.544 euros imputats al 2014 al pressupost municipal com “inversions en xarxa” i que es considera que ja entraven dins de la relació contractual
Estem parlant de sanejament... El contracte de sanejament és molt clar i nosaltres vam fer les coses molt clares. Aquests 247.000 euros són aprovats per l’Ajuntament, no ens els hem pas inventat nosaltres. Els tècnics de l’Ajuntament ens deien que havien de fer tal feina i nosaltres fèiem un pressupost i això ho aprovava l’Ajuntament, i un cop aprovat feiem la feina. Considero ridícul que ara l’interventor digui això. L’interventor hi és des del 1992 i fins ara no havia dit mai res.
Tornant a l’interventor. També els acusa de falta de col·laboració i transparència a l’hora de facilitar informació.
No és cert. Hem contestat totes les demandes de l’Ajuntament. A més, l’interventor té una clau i pot entrar sempre que vol a la comptabilitat d’Agissa per consultar tot allò que vulgui.
Vinculat a això, és cert que va contractar advocats perquè revisessin un informe de les intervencions dels ajuntaments sobre l’auditoria operativa del 2013 i que Agissa va pagar els 2.750 euros que va costar?
No em consta en absolut que hagin agafat un advocat per fer això. Com a Aigües de Girona per descomptat que no.
I que va proposar eliminar les auditories operatives, que és la forma de control que exerceix la intervenció municipal, per “innecessàries”?
No, al consell d’administracions hi va haver converses sobre aquest tema, però va ser al consell d’administració, el conseller delegat no hi té res a veure. Dins del consell es pot parlar de moltes coses i una de les coses que es va dir va ser aquesta: en comptes de fer tanta auditoria operativa que no serveixen de res, perquè no serveixen de res perquè al final no et posen les conclusions del que has d’arreglar menys en l’última, eh que hi ha molta gent necessitada doncs fem un fons perquè aquesta gent no hagi de pagar l’aigua.
I és cert que va contractar un servei jurídic durant sis mesos a 6.000 euros al mes perquè els assessorés “en referència a les relacions amb l’Ajuntament de Girona” i ho va pagar Agissa?
Jo ja no era conseller delegat, però sí que és cert que es va fer.
Però s’hi especificava que era per assessorar-los “sobre la querella de la CUP” i aquesta era contra Girona SA...
No, no, en absolut. Res a veure amb la querella de la CUP. Agissa va contractar uns advocats per temes interns d’Agissa amb l’Ajuntament. Punt. Cal pensar que el 80% ho paga Girona SA, que té el 80% d’Agissa. Per tant, ells estan parlant d’un 20%, no d’un 100%. Nosaltres, el privat, hem perdut un 80% d’aquests 6.000 euros cada mes que no hem pogut destinar a un altre cantó. La querella va ser contra Girona SA i contra mi, i Girona SA té una assegurança que cobreix els directius i consellers en cas de problemes. Per tant, jo tinc una assegurança que em cobreix els advocats que em puguin defensar. Els meus advocats de moment me’ls paga Girona SA perquè després l’assegurança pagui aquests diners. La demanda de la CUP està ben coberta pels advocats que ha contractat Girona SA.
Anem a l’informe d’Hisenda. Acusa Girona SA d’haver falsejat del 1998 al 2012 els beneficis, comptabilitzant a Agissa despeses de serveis inexistents i repartint-se els accionistes dividends “desorbitats”.
No és veritat res de tot això. El plec de condicions diu una sèrie de coses i les hem complert. Ni hem repartit coses desorbitades ni res. El dividend que s’ha repartit era un 12% cada any. Res més. Tots els altres ingressos venen perquè els pactes diuen que hem de cobrar un 80% del marge d’obres i un 25% dels atípics. Hem complert al peu de la lletra el que diu el contracte.
Però l’informe diu que hi ha uns 400.000 euros cada any que factura Girona SA a Agissa i que d’aquests només uns 100.000 estan acreditats.
Això és mentida. Això no pot ser de cap manera. Estem auditats des del 1992, i en l’informe d’auditoria diu el repartiment que s’ha fet del dividend i les despeses com han anat. I s’ha complert sempre i no hi hagut mai cap observació ni cap informe en contra del que s’ha fet. Des del 1992 fins avui les auditories han dit que tot estava perfecte.
També s’indica que Girona cobrava 50.000 euros anuals per la suposada feina d’un director de serveis quan aquesta funció fa més de 20 anys que la desenvolupa personal d’Agissa.
Això no és veritat. El director de serveis no existeix. El 2013 l’Ajuntament diu que proposarà un adjunt al conseller delegat per tenir més bones relacions entre l’Ajuntament i la companyia, però no l’ha posat mai. I aquests 50.000 euros estan dotats al compte d’explotació però si no es gasten, no es gasten.
L’altra cosa que diu Hisenda és que vostè i altres directius han pagat despeses personals amb diners de la companyia.
Això no és veritat de cap manera. De Girona SA, sí, però no pas d’Agissa. L’informe de l’Agència Tributària barreja intencionadament Girona SA amb Agissa. Com a Girona SA vam anar a dinar a El Celler de Can Roca. I què? Girona SA amb els seus diners fa el que vol. Agissa no s’ha gastat mai ni un duro en un sol dinar. En l’únic en què s’ha gastat diners és amb el lot de Nadal dels empleats.
Per acabar, l’informe d’Hisenda estableix vincles entre Girona SA i dues societats investigades pel cas del 3%: AMR Publicitat i Concert Estudio. Això ha fet que la fiscalia anticorrupció hagi assumit la investigació. Com valora el canvi de jutjat?
Amb Concert Estudios la relació que hi tenim és que érem patrocinadors de Cap Roig i cada any pagàvem uns diners i a canvi ens donaven unes entrades, i amb AMR era el que feia els lots de Nadal del privat. Ja està. Pel que fa al canvi de jutjat, a mi m’és ben igual. Vingui qui vingui i digui el que digui... Hem fet les coses ben fetes i ningú ens pot dir el contrari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona