Administracions

festes i tradicions

Gràcia corona una travessia de Sant Antoni ‘pirinenca’

L’entrega de premis del concurs de carrers engalanats de la festa major del barri homenatja les víctimes de l’atac de Barcelona

L’espai verd de Joan Blanques de Baix de Tot, segon classificat

Barcelona va fent passos per recuperar una normalitat trencada per l’atemptat terrorista de la Rambla. Aquesta voluntat també s’ha evidenciat a la festa major del barri de Gràcia, que, després de veure alterada per força la seva programació, ahir va celebrar alguns dels actes que es van haver de suspendre arran de l’atac. Un d’aquests actes és l’entrega de premis del concurs de guarniments, un dels més icònics de l’esdeveniment festiu i que té la plaça de la Vila com a emplaçament ja clàssic.

A les dotze del migdia, ja estava a punt perquè es fes públic el veredicte. Malgrat l’intent de mirar endavant, la magnitud dels fets és la que és i les referències a la tragèdia durant l’acte van ser inevitables. Barcelona clama que no té por, però no oblida. D’aquesta manera, i abans que se sabessin els noms dels carrers guanyadors, els organitzadors de la festa gracienca van homenatjar les víctimes de l’atemptat. Una primera manera de fer-ho va ser deixant anar quinze globus blancs –un per cada mort– enmig d’un aplaudiment tancat i amb les notes de l’Imagine de John Lennon sonant de fons. Sota una calor enganxifosa, entre el públic es va escapar més d’una llàgrima. En el torn dels parlaments institucionals, el regidor i el president del districte de Gràcia, Eloi Badia i Gerard Ardanuy, respectivament, van llegir un manifest en què, a més del record als directament afectats per l’acció terrorista, es va fer un clam explícit a la ciutadania per no deixar-se acovardir ni intimidar per la violència. Tot plegat, per descomptat, arrodonit amb una frase –el No tinc por– convertida ja en proclama oficial de resposta a l’atemptat.

Per la resta, l’acte d’entrega de premis va ser presidit per alguns dels elements que ja s’han convertit en tradicionals de l’esdeveniment. Tot i que el canvi obligat de dia li va restar públic, no va faltar la vistosa entrada a plaça de la parròquia del carrer Progrés, més revolucionària que mai, amb música d’aires soviètics com a acompanyament. Un cop submergits de ple en la dinàmica del concurs, amb la impagable Virtu Morón desgranant la classificació dels carrers participants, tota l’atenció i incertesa es va traslladar a saber el nom dels afortunats integrants del podi honor. En el lloc més alt de la classificació –és a dir, com a guanyador, amb 305 punts– enguany hi ha la Travessia de Sant Antoni, una agrupació que en els últims anys ha irromput amb molta empenta en l’univers dels guarniments de la festa major. El d’aquest 2017 recrea l’ambient d’un poble del Pirineu, amb pista d’esquí i església inclosa. La qualitat del seu decorat es va constatar amb dos premis específics més, el de millor detall artístic i el de sostre i laterals.

Joan Blanques de Baix de Tot, amb 291 punts, ha quedat segon amb el seu carrer al·legòric de l’ecologia. Un engalanat amb missatge que també ha rebut un reconeixement explícit per la seva il·luminació. La medalla de bronze va ser per al carrer Jesús, un premi que té un valor especial ja que es tracta del primer any que fan guarniment.

Més destrosses a guarniments

És la mateixa xacra de cada any. No hi ha cap edició de la festa major de Gràcia en què els organitzadors no hagin de lamentar els desperfectes que es causen en els guarniments, una circumstància que suscita un fort malestar entre els carrers federats, que triguen mesos a confeccionar-los. Enguany no ha estat cap excepció i, a banda dels danys causats pel tràfec de gent –només cal passejar-se per la Vila per constatar com molts visitants, turistes o no, fan cas omís dels cartells que insten a no potinejar els decorats–, s’hi han de sumar els que són fruit del vandalisme. Un dels casos més colpidors és el de carrer Maspons, on s’ha incendiat la portalada. Davant d’això la presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, ahir no es va mossegar la llengua durant l’acte d’entrega dels premis. “Ni que sigui per una qüestió de seguretat, és increïble que amb el que ha passat (l’atemptat) algú faci això”, va denunciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona