Administracions

festes i tradicions

Sants enceta la festa major exalçant les seves entitats

Un esplèndid pregó interactiu a càrrec de Joan Manuel Parisi dona l’inici oficial a la celebració del barri barceloní

Colau reivindica el teixit veïnal com a antídot contra els qui “ens volen tancats”

Ni una ni a l’altre volen comparar-se, però aquest any les festes de Gràcia i Sants de Barcelona han estat unides per les circumstàncies. El terrible atemptat de la Rambla n’ha trastornat el calendari i, en tots dos casos, ahir tocava reprendre el fil. En el cas de les de Sants, això va suposar oficiar a quarts de set de la tarda el pregó que obre l’esdeveniment festiu, que va ser a càrrec del gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Joan Manuel Parisi. Personatge molt conegut entre el teixit associatiu de la zona, Parisi va voler evitar l’exercici de limitar-se a llegir unes línies travades amb els quatre estereotips de rigor. Per contra, va escenificar, des del balcó de la Casa del Mig del parc de l’Espanya Industrial, una narració sobre els trets identitaris de Sants, lloant de manera molt específica el treball de les seves moltes entitats, mentre paral·lelament un grup de veïns anava construint, acompanyat de castellers o diables, un mur fet amb cubs de cartró on constaven paraules clau, o conceptes, que es van anar repetint en el pregó. “L’espai públic forma part del nostre ADN associatiu, i no hi renunciarem”, va ser una de les moltes frases repetides durant una arenga en què Parisi també va tenir paraules de record, i d’homenatge, per a Fructuós Gelabert, pioner del cinema a casa nostra; els refugiats, i, evidentment, el turisme “especulatiu”, del qual va criticar que propicia l’expulsió dels veïns per passavolants que, al final, no creen cohesió social. En un moment com el que viu la capital catalana, també era gairebé obligat fer una referència als atacs de dijous que es va tancar amb aquell crit, compartit per tots els presents, de “No tenim por”.

De costat amb el pregoner hi havia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va tancar l’acte amb una breu intervenció. En aquest parlament va reivindicar la Barcelona “que, gràcies als seus barris, demostra valentia contra els que ens volen tancats i que estiguem atemorits”.

Portes obertes a la Lleialtat Santsenca

Coincidint amb la festa major s’ha organitzat un cicle de portes obertes –que es va encetar formalment ahir i es perllongarà tota la setmana– per visitar la renascuda seu Lleialtat Santsenca, una antiga cooperativa obrera de consum situada al número 31 del carrer d’Olzinelles que es va començar a rehabilitar el 2014 per convertir-la en equipament. La recuperació d’aquest espai dona resposta a una demanda del teixit associatiu del barri de Sants, que és qui s’haurà de fer càrrec de la seva gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona