Administracions

Increment d’un 9,4% del pressupost de la Diputació

La previsió dels comptes per al 2018 és de 132,9 milions d’euros i puja el fons econòmic per als ajuntaments

El ple de la Diputació de Girona va aprovar ahir el pressupost per a l’any vinent amb el suport dels grups de CiU (al govern), ERC, PSC i Independents de la Selva i el vot contrari de la CUP. La previsió dels comptes consolidats per al 2018 puja a 132,9 milions d’euros, un 9,4% més que el 2017. D’aquests, 127 milions, un 9,6% més que l’any passat, són els de la pròpia corporació. Bona part de l’augment és per les inversions del fons europeus Feder que es preveuen, i que engreixen el pressupost en 9,6 milions d’euros. També creix per la major aportació de l’Estat en concepte de cessió i participació en els tributs. Aquesta partida augmentarà amb relació al 2017 en 3,4 milions (un 3,2%), arribant a un import total de 110,2 milions d’euros.

El fons de cooperació

El president de la Diputació, Pere Vila, va qualificar de “titànica” la tasca feta els darrers anys per reduir l’endeutament: “Si el 2012 teníem un deute d’un 83%, el 2018 es pot tancar amb un endeutament d’un 8%”, va indicar.

L’increment dels ingressos i la disminució de les despeses financeres repercutirà d’una manera remarcable en l’aportació al fons de cooperació local, que reverteix directament en els ajuntaments. El vicepresident primer i responsable de Promoció Econòmica, Administració i Hisenda, Miquel Noguer, va explicar que el fons passarà dels 14 milions del 2017 a 18,3 milions el 2018. Noguer va remarcar que aquest increment va ser molt ben rebut pels grups de l’oposició quan el govern va informar-los de l’augment de la partida.

Quant a les inversions, Noguer va explicar que a la xarxa viària s’hi invertiran 4,6 milions. Seran inversions en trams de carretera com la d’Alp a la Molina (576.000 euros), entre Palafrugell i Tamariu (1,1 milions), Camallera i Vilaür (786.000 euros), Vilafant i Borrassà (808.000 euros), i Banyoles i Galliners, a més de 500.000 euros per reparar paviments varis. També estan previstes inversions de 4 milions d’euros en enllumenat públic exterior, 3,7 milions per a les vies verdes i 1,5 milions per a calderes i xarxes de calor.

El vicepresident tercer, Albert Piñeira, va considerar que l’economia de l’ens està sanejada, i que un 51% dels recursos de la Diputació, un cop descomptades les despeses d’estructura, aniran per al món local. Piñeira hi va afegir també que la Diputació de Girona és una de les diputacions amb menys costos d’estructura. A tall d’exemple va recordar que la despesa de personal de la Diputació no arriba a un 13% del pressupost (en concret, és d’un 12,89%), mentre que en altres corporacions supera un 50%.

Entre els altres ens de la Diputació, Xaloc és el que experimentarà un increment més gran en el seu pressupost, superant els 11 milions d’euros (un 18,8% més que el 2017). També creix Dipsalut, que tindrà un pressupost de 13,3 milions (un 8,6% més que l’any actual).

Tots els grups de l’oposició van dir que el pressupost no és el que ells haurien fet i van criticar-ne alguns aspectes, però no va haver-hi crítiques molt ferotges. El portaveu del grup d’ERC, Pau Presas, va dir que l’increment del fons de cooperació permet el vot favorable del seu grup. El portaveu del PSC, Juli Fernández, va recriminar al govern que no haguessin volgut pactar amb ells el pressupost, però van votar-hi a favor perquè, va dir, s’hi han incorporat algunes de les demandes que el grup ha anat fent els darrers mesos al govern. El més crític va ser el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que va valorar positivament alguns aspectes del pressupost però va criticar la distribució dels recursos, amb especial èmfasi en les assignacions a les partides de protocol, comunicació i al Patronat de Turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona