Administracions

L’Estartit vol renéixer amb un passeig modern

Futur

L’Estartit és a punt d’afrontar la gran obra de renovació de la façana marítima

El projecte, que volta els 4 milions d’euros i que afecta el Club Nàutic i el port, vol ser un motor per a la dinamització econòmica

S’ha encarregat un pla de millora urbana per ordenar la zona

La renovació de la façana marítima de l’Estartit, incloent-hi la portuària –que afecta el Club Nàutic i la part de Ports de la Generalitat–, entra amb la seva fase final en la previsió de començar les obres a final del 2019. Aquesta és una de les prioritats de l’entitat municipal descentralitzada (EMD). Una obra important, que volta els 4 milions d’euros, i que segons explica el president de l’entitat municipal descentralitzada (EMD), Genís Dalmau, comportarà la renovació i, en bona part, la modernització del front de mar. Un projecte que, a més, pretén enllaçar el passeig, el port i el Club Nàutic –que ja està remodelant la seva part amb finançament propi– amb els principals carrers del nucli, fet que afectarà uns dos-cents establiments.

Inversió milionària

L’espai que es vol renovar afectarà uns 35.000 m²; és a dir, tot el front de mar des de l’entrada del Club Nàutic –actualment en plena fase d’obres– fins a la zona del Freu, i comportarà una inversió de 4 milions d’euros, dels quals, la Generalitat n’aporta 3. L’obra havia de començar a final d’aquests any però finalment es durà a terme l’octubre del 2019, per les dificultats de la Generalitat arran de la intervenció econòmica, segons Dalmau.

El projecte preveu la creació de l’Espai Medes, l’estructura del qual ja està feta –i l’ha pagat el Club Nàutic– com a gran espai de difusió de l’arxipèlag. El projecte del passeig per Genís Dalmau no només afecta de manera directa aquest característic sector de l’Estartit, sinó que a la vegada s’està davant d’una gran actuació pel que fa referència al municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit. Per això, Dalmau en destaca els tres grans pilars: la reforma del Club Nàutic, una obra civil de gran importància; la zona del passeig, i com aquesta afectarà la dinamització i modernització de l’Estartit.

LES XIFRES

35.000
metres quadrats
és tot l’espai públic afectat per la renovació de la façana marítima de l’Estartit.
4
milions d’euros
costarà l’actuació per reformar el passeig, que es preveu enllaçar amb el nucli.
Estem davant una actuació en què intervenen molts actors: EMD, Club Nàutic i Generalitat
Genís Dalmau
president de l’entitat municipal descentralitzada (EMD)
El passeig ha de ser el motor per reinventar-nos, per modernitzar-nos i poder treure tot el potencial del nostre comerç
La trama urbana

Es reforçarà el comerç més enllà del tram del passeig

La Generalitat va encarregar la redacció d’un primer projecte a l’empresa Pymacotas, però posteriorment se’n va encarregar un de segon a l’empresa Enigest per lligar l’obra del passeig amb el que es fa al Club Nàutic, la zona portuària i tota la zona de les terrasses. El que és rellevant del projecte, segons Dalmau, és que s’uniformaran models de terrasses i s’acabarà de fer la connexió dels carrers del nucli, com el Santa Anna, que va ser el primer, i que al llarg dels anys s’han anat remodelant per fer un gran recorregut. Segons el president de l’EMD aquesta intervenció afectarà prop de dos-cents establiments. “Aquesta actuació, i és important remarcar-ho, no es farà amb contribucions especials”, destaca Dalmau. Això anirà acompanyat d’un projecte de millora urbana, redactat per Anna Sabrià.

El Molinet

Enllestit aquest tram del passeig, una obra reivindicada

L’acabament del passeig del Molinet, que es va fer a l’estiu, va tancar una llarga negociació amb Costes. A la vegada, aquesta zona del Molinet enllaçarà amb la reforma del passeig de l’Estartit, creant una gran trama urbana que lligarà la franja costanera –platja, Club Nàutic–. El passeig del Molinet fa 7 metres d’amplada i va quedar dividit en dos trams clarament diferenciats, un dels quals reservat a vianants i bicicletes. Al primer tram (130 metres) hi ha un carril asfaltat per a la circulació de vehicles i el segon, de la mateixa longitud, està destinat exclusivament a vianants i ciclistes, que disposen d’una calçada pavimentada amb llambordes. Parcialment, a la part est a tocar de la muntanya, hi ha una plataforma elevada enjardinada, que potencia l’ús de mirador sobre les Medes, amb mobiliari urbà de bancs i lloses de pedra de Sant Vicenç. També s’hi van fer actuacions de reforç del mur que dona al mar amb una pedra de 800 a 1.200 quilos a l’escullera. Al tram de mur més erosionat, s’hi van posar blocs de pedres de 4.000 a 6.000 quilos.

La porta al mar

Un mòdul de difusió explicarà el món natural

L’Espai Medes, el mòdul de difusió, ubicat al centre del port, que ja disposa de l’estructura, ha de ser un gran aparador per orientar el visitant en la seva interpretació de l’entorn. Amb una estructura que recorda un vaixell, i amb una gran terrassa mirador, l’Espai Medes inclourà una sala per a exposicions temporals, una de permanent, una terrassa i un bar, a banda dels serveis necessaris per a la seva gestió. El projecte museogràfic, que segons Genís Dalmau anirà a càrrec del Parc Natural Montgrí-Illes Medes, plantejarà tres àmbits: l’arxipèlag de les Medes, amb el seu espai físic i humà al llarg del temps; el laboratori, un apartat que vol posar en relleu el que representen les Medes com a espai de recerca científica, i, finalment, el fons marí, la fauna i la flora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona