Administracions

L’Ajuntament de Sant Feliu recupera la història de 40 anys de democràcia local

El projecte ‘Viure en democràcia’ és la primera iniciativa anunciada per ara a la demarcació

L’historiador Joaquim Nadal encapçala el grup de treball

El 3 d’abril de l’any vinent es compliran 40 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha estat el primer de la demarcació a donar el tret de sortida a un projecte de recerca històrica, arxivística i amb testimonis en primera persona, per mirar enrere i analitzar l’evolució del municipi en les darreres quatre dècades. Sota el títol Viure en democràcia. Sant Feliu de Guíxols. 1979-2019, el primer tinent d’alcalde, el socialista Josep Melcior Muñoz, destaca que els professionals de l’arxiu municipal treballaran “en dos vessants: reconèixer l’evolució de la ciutat sobre la base del fons documental i arxivístic, i fonts riques com ara el buidatge de les actes dels plens, i també l’anàlisi més física i urbanística”.

Per enriquir el treball, Muñoz explica que han encarregat a l’arxiu municipal un seguit d’entrevistes, una quarantena, per cada any de democràcia, a personatges representatius de la vida local. Sense entrar en noms, l’arxiver Marc Auladell, que coordina el projecte, explicava que gairebé han enllestit la recol·lecció de testimonis, que abracen diferents perfils, amb representants de la política local –regidors al govern i l’oposició en el període–, però també representants d’associacions de veïns –bons coneixedors de la transformació del nucli antic i els barris–, del sector sanitari i educatiu –pels equipaments–, de l’economia i el turisme o fins i tot funcionaris municipals veterans, bons testimonis de la relació, d’una banda, amb els edils administradors i, de l’altra, amb els veïns administrats. Tot plegat enriquirà el banc de testimonis orals sobre el període donarà lloc a un treball de recerca que cristal·litzarà en diverses iniciatives divulgatives l’any vinent. En paral·lel, dimecres passat es va constituir el grup de treball que supervisarà el projecte, amb la participació d’edils, experts en història local i encapçalat per una figura reconeguda com és l’exalcalde de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal.

LA XIFRA

40
testimonis
orals en entrevistes recupera l’arxiu municipal guixolenc sobre els 40 anys de democràcia local.

LA DATA

03.04.79
Van tenir lloc
les primeres eleccions locals de la democràcia. A Sant Feliu va ser investit alcalde el socialista Manel Monfort.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona