Administracions

MERCÈ BOSCH

ALCALDESSA DE MAÇANET DE CABRENYS

“Som una vila de patrimoni cultural i natural”

Treballen en el projecte ‘La vall infinita’, per allargar la temporada turística

Busquen mesures perquè no disminueixi la població

Casada, amb dos fills i nascuda a Maçanet de Cabrenys (1976), és tècnica administrativa, auxiliar d’infermeria i auxiliar de farmàcia. Des del 2015 té una excedència per dedicar-se a l’alcaldia. La seva trajectòria en la política municipal va començar fa tres anys, quan va liderar una llista per “fer oposició” al municipi

Mercè Bosch (ERC), l’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), amb una població de 740 veïns, reivindica el valor dels municipis fronterers.

Es presentarà a la reelecció?
La veritat és que sí. En l’anterior mandat vam obtenir quatre regidors i tres són a l’oposició. Estem satisfets de la feina feta aquest temps però el cert és que amb quatre anys realment fas curt. Quan hi entres t’has de posar al dia i des de fora no ens adonem de la feinada que suposa un ajuntament.
Què és el que va fer que es presentés el 2015? Creia que s’havien de canviar coses al poble?
Volíem que hi hagués un canvi. La nostra intenció era entrar a l’Ajuntament a fer oposició perquè no n’hi havia; perquè l’objectiu final és treballar pel poble. No som polítics, som gestors municipals. Podem tenir punts de vista diferents, però si preval el benefici per al poble arribarem a un acord. Som de buscar el consens.
Quines han estat les prioritats d’aquests primers anys?
El que hem prioritzat ha estat reduir el deute i poder millorar l’economia del consistori. El sanejament ha sigut important. Estem parlant d’un pressupost d’un milió i mig d’euros. Agraïm l’entesa del ciutadà i la nostra política és de portes obertes i transparència; ser propers. Entre tots hem de construir el poble.
Quines problemàtiques hi ha?
Sobretot sostenir el municipi com a tal, que no es redueixi la població, que realment és molt envellida. Tenim escola i llar d’infants i metge; hi ha els serveis però falta oferta de feina. Hi ha la planta embotelladora de l’aigua de Les Creus, hi ha una empresa de construcció que a l’època del boom va tenir molta feina. La majoria dels que hem optat per viure-hi ens desplacem per treballar a fora. En aquest sentit, som un municipi turístic i hem de treballar per allargar aquesta estacionalitat: els establiments de Maçanet han de tenir feina durant tot l’any i no la temporalitat d’estiu, de dos mesos. Això pot contribuir a augmentar la població.
El projecte ‘La vall infinita’ de memòria històrica i natural és per treure aquesta estacionalitat?
Exactament. Hem tingut la col·laboració dels establiments per tirar-lo endavant. Creiem que descobrirà la riquesa cultural, històrica i gastronòmica i hem de donar a conèixer l’interior de l’Alt Empordà. Es tracta de crear una marca, La vall infinita : estem situats entre el massís de les Salines i hi ha infinites possibilitats per fer. És un projecte a tres anys de vista que començarà l’any vinent amb el 80è aniversari del final de la Guerra Civil i a la nostra zona hi ha diferents rutes de l’exili. Estem planificant aquestes rutes marcades i senyalitzades per al maig del 2019. Per altra banda, també volem incentivar la importància de la indústria de la pipa en l’economia local. Hem adequat un espai per fer-hi una exposició permanent sobre les pipes. L’entorn natural és privilegiat; són 64 km² de natura. Així estem treballant en el turisme de silenci, buscar espais dins dels boscos on la gent trobi el silenci, emmarcat en la vida slow.
Tenen problemes pel que fa a les xarxes de telecomunicacions?
Tenim problemes per tenir bona qualitat de wifi. Hi ha gent que treballaria des de casa i els podries oferir una bona qualitat de vida, però no ho pots fer. Per a les grans operadores no suposem un benefici i s’hauria de treballar conjuntament amb les administracions.
I el turista necessita el wifi a l’hotel.
És indispensable. És una de les queixes principals que tenim en l’àmbit turístic, la falta de cobertura i telecomunicacions deficients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona