Administracions

Antifrau posa de manifest irregularitats de l’exalcalde de Palau-saverdera

La investigació conclou que Narcís Deusedas encarregava obres i les feia executar sense la tramitació exigida

Els fets es remunten al mandat 2011-2015

Cinc dels sis contractes d’obres que l’Ajuntament de Palau-saverdera va denunciar a l’Oficina Antifrau de Catalunya el 2016, i que qüestionaven la gestió de l’anterior alcalde Narcís Deusedas, es van fer de manera irregular, segons Antifrau. Després d’investigar-ho l’Oficina ha comunicat les seves conclusions a l’Ajuntament aquest mes de març, i assenyala que “l’alcalde actuava amb inobservança de la normativa administrativa, pressupostària i de contractació pública, malgrat els constants advertiments, si més no des del 2014, dels òrgans de control intern de la corporació”.

Els tràmits que s’haurien fet malament corresponen a imports d’entre uns 2.400 i 150.000 euros: obres a la via pública, refecció de carrers, instal·lacions elèctriques, pintura i manteniment del cementiri, o edició del llibre de Sant Onofre de Palau-saverdera.

Segons Antifrau, aquests contractes que es van executar durant el mandat 2011-2015 poden ser declarats nuls de ple dret i donar pas a reclamar responsabilitats. La pilota, però, ara és al camp del govern municipal actual, que haurà de decidir quina continuïtat donar-hi i si ho vol portar més enllà. De moment l’alcaldessa, Isabel Cortada, es limita a confirmar que han donat compte d’aquestes resolucions en l’últim ple però que no han tingut temps d’estudiar quin seguiment se’ls pot donar.

En tots els casos la investigació evidencia que la secretària interventora de l’Ajuntament emetia informes desfavorables en què advertia l’alcalde que es tramitaven de manera incorrecta, en regla general per falta de partida pressupostària i sense fiscalització prèvia; però tot i això Deusedas tirava pel dret i encarregava, sovint de manera verbal, i feia executar els treballs. El nou govern es va trobar al calaix aquests informes el 2015 i, després d’una auditoria interna, va portar-ho a Antifrau el 2016. Tres anys després, la investigació confirma que les coses es van fer malament, però Antifrau no té competència per donar seguiment judicial a aquestes irregularitats i difícilment es poden fer enrere obres ja executades i pagades.

LES FRASES

L’alcalde actuava amb inobservança de la normativa administrativa, pressupostària i de contractació, malgrat els advertiments
Cal tenir en compte que algunes de les conductes [...] podrien comportar l’exigència de responsabilitats
Extractes de les conclusions de l’Oficina Antifrau de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona