Administracions

Denuncien un greuge de l’ACA amb Girona de tres milions

El PSC sosté que és la quantitat que hauria d’haver pagat la Generalitat des del 2013 per la depuradora

El govern municipal reconeix que és una reivindicació històrica i espera revertir-ho

A final del 2019, l’Ajuntament de Girona haurà pagat tres milions d’euros pel funcionament de la depuradora que hauria d’haver pagat la Generalitat. Ho denuncia el grup municipal del PSC, que sosté que aquest greuge econòmic prové del 2013. Sense concretar les xifres –a diferència dels socialistes–, el govern de Girona reconeix que hi ha un decalatge pressupostari i que hi ha una reivindicació històrica del consistori per solucionar aquesta situació.

A través del rebut de l’aigua es recapta un cànon. Posteriorment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’hauria de retornar als municipis per finançar aquesta infraestructura de sanejament en alta si prèviament els ajuntaments fan un pressupost. És aquest pressupost el que es va aprovar dilluns al ple municipal de l’Ajuntament de Girona, i que va tirar endavant per majoria absoluta amb els vots favorables de JxCat i ERC i l’abstenció de Guanyem, el PSC i Cs. Amb aquesta aprovació, segons denuncia el grup municipal del PSC, cada ciutadà de Girona perdrà 10 euros i el conjunt de la ciutat gairebé 600.000 euros perquè la Generalitat “infrafinança” el funcionament de la depuradora de Campdorà. L’any 2013 l’Ajuntament de Girona va assumir 355.000 euros que la Generalitat no havia pagat en concepte de sanejament en alta de la depuradora. El 2014 van ser 344.000 euros, i el 2016, 500.000. La portaveu municipal del PSC a Girona, Sílvia Paneque, demana “fermesa” davant l’ACA, que el govern municipal reclami aquest decalatge i que “es corregeixi la situació amb urgència”. Durant el ple de dilluns, la regidora de Guanyem Girona, Laia Pèlach, també es va sumar a la petició de Paneque de reclamar el 100% de la despesa que assumeixen els gironins, i denuncia “l’opacitat” amb què treballa Trargisa, la societat mercantil amb capital municipal que gestiona els recursos procedents de l’àrea urbana.

La solució: una nova llei

Des del govern municipal de Girona, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, reconeix que el finançament de l’ACA podria ser “millorable” i que aquest decalatge neix “d’un moment de crisi econòmica”. En tot cas, diu Terés, s’espera revertir la situació amb una nova llei de sanejament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona