Administracions

Estudi tècnic per a la façana del castell de la Bisbal

Presenta un important grau de deteriorament de petites peces del parament de les seves diferents façanes

Es manifesta als brancals de les obertures i a les de la terrassa

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha posat fil a l’agulla per solucionar els problemes de seguretat de la façana del castell palau, arran de diversos despreniments de la façana. Per això s’hi va instal·lar un tancat, perquè algunes de les peces, principalment de les finestres, eren de dimensions prou importants per provocar alguna desgràcia.

L’alcalde, Enric Marquès (ERC), explica que ja s’ha contactat amb el Departament de Cultura de la Generalitat. Marquès explica que aquest és un dels temes prioritaris en les reunions d’Urbanisme. “Cal treballar per consolidar els elements de la façana que ho requereixen a través de la redacció d’un projecte de consolidació”, destaca Marquès, que afegeix: “Però s’ha de fer de tal manera que entre la redacció del projecte i l’execució hi hagi un període de temps molt curt. Hem de lligar aquest projecte amb els treballs de manteniment.”

El castell palau de la Bisbal d’Empordà presenta un important grau de deteriorament de la pedra del parament de les seves diferents façanes i s’hi actua d’urgència. Precisament, aquest mal estat va provocar que, en determinants moments, hi hagués despreniments del material a la via pública, de peces de petites dimensions o de pedres de mides més considerables.

El deteriorament es manifesta de manera més aparent als brancals de les obertures i, singularment, a les de la terrassa i les situades a la façana oest, que dona al carrer Cavallers, i a la façana nord, que limita amb el carrer del Bisbe. Per aquests motius, la Policia Municipal va col·locar tanques de protecció a la façana del carrer Cavallers per evitar el pas dels vianants per aquella vorera.

Aquest procés de restauració requerirà un treball entre l’equip tècnic responsable de l’actuació, el mateix Ajuntament i els tècnics dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, així com de l’assessorament del mateix Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

El castell palau va ser construït entre finals del segle XI i principis del XII pels bisbes de Girona. Aquest edifici és una de les mostres més importants del romànic civil empordanès i català. El castell, que presenta una planta lleugerament rectangular, amb una longitud de 21,50 m i una amplada de 20,50 m, va ser ampliat en el segle XIV amb la muralla exterior i altres dependències. La façana principal va ser molt modificada en els segles XVI i XVII per donar-li un caràcter més sumptuós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona