Administracions

El govern d’Olot rectifica i apujarà l’IBI un 4% i no un 14%

L’increment de la taxa d’escombraries també es modifica i passa del 14,77% al 4,77%

L’alcalde admet que no havien fet les coses bé

Els projectes es mantindran, però repartits en més anys

“Hem d’assumir que no hem fet les coses prou bé”, “potser hem anat massa de pressa”, “hem de trobar un punt en què tothom pugui seguir”, “el que ens correspon fer és rectificar, per més majoria absoluta que tinguem”, va dir ahir l’alcalde d’Olot, Pep Berga (JxCat), quan va posar xifres a l’anunciada rectificació a la baixa de l’increment de l’IBI i la taxa d’escombraries, que havia causat la indignació d’una part de la ciutat. En el ple de dilluns es portaran a votació unes ordenances que inclouen un augment de l’IBI d’un 4% (i no del 14%) i de la taxa d’escombraries d’un 4,8% (i no del 14,8%). Amb els 10 punts menys de la pujada de l’IBI, el consistori deixarà de recaptar 1.130.000 euros i a causa de la rectificació en la taxa d’escombraries els ingressos cobriran només el cost de la recollida i l’entrada a l’abocador, mentre que s’haurà de renunciar a l’adquisició dels nous contenidors per al futur canvi de sistema de recollida.

El fet que es recapti menys del previst d’IBI no es compensarà amb pujades d’altres vies de recaptació i tampoc perillen –va assegurar l’alcalde– les bonificacions previstes inicialment o la possibilitat d’acollir-se a una tarifa plana per pagar més còmodament tots els tributs.

Les retallades

De moment, només es portaran a aprovació les ordenances. A partir de les noves xifres l’equip de govern confeccionarà uns pressupostos nous. “No serà fàcil”, va admetre Berga, en referència a les retallades que caldrà aplicar. L’alcalde no va concretar-les (“hem de ser molt curosos, requerirà temps”), però sí que va donar unes quantes pistes. Com a idea general, es tracta de repartir en més anys projectes que es pretenien portar a la pràctica a compte dels pressupostos del 2020. D’altra banda, es renunciarà a projectes i serveis nous, però està garantit el manteniment dels ja existents, tot i que amb menys recursos. “No serà una disminució lineal perquè no és el mateix Benestar Social que Cultura”, va indicar. La primera àrea esmentada serà, juntament amb educació, de les que es miraran de tocar com menys millor. Potser per tranquil·litzar la resta de sectors, hi va afegir: “Però també són importants l’àrea econòmica i Medi Ambient.” Les Festes del Tura seran molt probablement de les damnificades, va deixar entreveure. Per contra, va recordar que la pujada del 3,3% del sou dels empleats no corre perill en absolut, ja que s’ha d’aplicar per llei.

L’oposició, en contra

Tot i el menor increment de l’IBI i les escombraries, les noves ordenances s’aprovaran molt probablement amb els vots de l’equip de govern i prou. Per diferents raons, els partits de l’oposició ahir es mostraven poc proclius a donar-hi suport. ERC i la CUP estan dolguts per haver-se assabentat de les noves xifres per la premsa. Els republicans van ratificar que no pensaven donar suport a unes ordenances en l’elaboració de les quals no havien pogut participar, mentre que els cupaires van expressar la seva indignació perquè s’han sentit “manipulats i enredats” per l’equip de govern en aquesta crisi. El PSC, per la seva banda, va recordar que en el seu programa electoral no preveien augmentar la pressió fiscal als ciutadans.

Olot en Comú (OeC, sense representació al consistori) va rebutjar les noves xifres perquè superen l’increment dels salaris i va fer una crida als ciutadans perquè dilluns tornin a anar al ple.

LA FRASE

El que ens correspon fer és rectificar, per més majoria absoluta que tinguem
Pep Berga
ALCALDE D’OLOT

LA XIFRA

1,3
milions d’euros
deixarà de recaptar l’Ajuntament per l’IBI, en relació amb la previsió inicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona