Administracions

Olot aprova les ordenances fiscals en un ambient crispat

Tota l’oposició va votar ahir en contra de la pujada de l’IBI en un 4% i de les escombraries en un 4,8%

La sala de plens es va tornar a omplir de ciutadans que van rebutjar l’increment

Sis dies després que la pressió veïnal obligués a retirar la proposta d’incrementar l’IBI en un 14 % i la taxa d’escombraries en un 14,8%, l’Ajuntament d’Olot va aprovar ahir finalment, de manera inicial, les ordenances fiscals de l’any vinent, ara però, amb una puja del 4% i del 4,8%, respectivament. Els nous preus van rebre el vistiplau només de l’equip de govern (JxCat, amb majoria absoluta), mentre que tota l’oposició (ERC, PSC i CUP) hi va votar en contra. Durant la sessió, les més de 100 persones que omplien la sala de plens van protestar sorollosament contra les pujades, tot i la diferència respecte de les que s’havien proposat la setmana passada. Entre els crits que es van sentir hi va haver “Dimissió” i “No pagarem”.

Un cop feta aquesta aprovació inicial, la proposta estarà 30 dies en exposició pública i, en principi, s’aprovarà de manera definitiva en un ple el mes que ve per tal que els nous preus entrin en vigor l’1 de gener.

Els arguments

La cridòria va impedir que la tinenta d’alcalde Montse Torras pogués explicar el perquè dels increments. Sí que va poder avançar que la disminució dels ingressos previstos “implicarà renúncies” en el pressupost. Torras va garantir, però, que es prestarà una atenció especial als serveis socials i l’educació.

Les intervencions de l’oposició van ser dures, especialment la de la CUP. El seu portaveu, Lluís Riera, va demanar la dimissió de l’alcalde, va acusar JxCat de no saber governar i de no tenir capacitat ni criteri polítics, i va demanar a l’equip de govern que deixessin de banda “projectes faraònics i innecessaris com l’Espai Cràter” i es preocupessin per “les necessitats de la seva gent”. Al final del ple, Riera va anunciar a la premsa que l’assemblea de la CUP havia decidit trencar relacions amb l’equip de govern i que, a partir d’ara, assistiran només a les reunions i sessions oficials indispensables.

Els socialistes, a través de Josep Guix, van recordar que en el seu programa electoral van comprometre’s a no incrementar la pressió fiscal. Anna Barnadas, en nom dels republicans, es va mostrar “perplexa” per la manera com s’havia gestionat la crisi i va retreure a JxCat que fessin una pujada d’impostos quan en el seu programa electoral no ho portaven.

En el seu torn de rèplica, l’alcalde, Pep Berga, va negar a la CUP que fessin projectes faraònics. “Els grans projectes que hem fet han estat el Firal i la plaça mercat, i han estat un benefici per a la ciutat”, va assegurar, i va recordar que el 80% del cost de l’Espai Cràter es cobrirà amb finançament exterior.

La pressió popular

Les ordenances s’havien d’aprovar en el ple d’avui fa una setmana. La sessió es va parar i posteriorment suspendre arran de la protesta d’un nombrós grup de veïns contraris a l’increment que aleshores es preveia. La mesura de pressió es va completar amb una recollida de firmes per demanar la retirada d’aquelles ordenances. En 48 hores es van reunir 2.460 signatures. Dijous, l’alcalde va anunciar les noves pujades, 10 punts per sota de les inicials.

LES FRASES

Aquestes noves ordenances implicaran renúncies en el pressupost
Montse Torras
TINENTA D’ALCALDE I REGIDORA D’HISENDA
Després de vuit anys governant, ja haurien de saber les necessitats de la ciutat
Anna Barnadas
ERC
En el nostre programa ja dèiem que no volíem apujar la pressió fiscal; estem en situació de crisi
Josep Guix
PSC
L’equip de govern va guanyar les eleccions, però ha demostrat no saber governar
Lluís Riera
CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona