Els alcaldes de la demarcació de Barcelona volen consens per rebaixar sous, però uns pocs prendran la iniciativa

La majoria consideren necessari el pla de retallades de Zapatero, però alguns li retreuen que deixi impunes les rendes altes

Alguns alcaldes no plantejaran cap rebaixa de sous als càrrecs electes i de confiança perquè recorden que ja s'han congelat o que, simplement, hi ha alcaldes i regidors que no cobren. La majoria, però, està disposada a abordar una retallada si es consensua en les associacions municipalistes i es tracta com una mesura compartida per les diverses administracions. «Tots plegats haurem de fer sacrificis compartits però ben redistribuïts», diu l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Uns pocs avancen que ho faran, com ara els de Malgrat, Calella, Pineda, Premià o el Masnou. «Ja fa temps que en vam parlar al govern i tenim una proposta sobre la taula, no perquè ara ho digui Zapatero sinó perquè crèiem que solidàriament era necessari. La nostra proposta no era pel dèficit sinó per crear ni que fos algun lloc de treball més», explica Conxita Campoy (PSC), alcaldessa de Malgrat de Mar. Però també hi ha qui, de moment, no s'ho planteja. «Acabem de prescindir d'un càrrec de confiança que ens costava 40.000 euros anuals i els salaris de la corporació estan bastant per sota dels barems que recomanen l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)», explica Mercè Pla (CiU), alcaldessa de Palau-Solità i Plegamans.

Pel que fa al sou dels funcionaris, s'està en espera de la concreció per part del govern espanyol. De fet, els alcaldes recorden que la retallada de la despesa pública és un anunci general de mesures i que els ajuntaments no hi hauran de donar resposta fins que no es coneguin els detalls.

Si el decret no deixa marge d'acció als ajuntaments, la decisió s'haurà d'acatar, diuen els alcaldes, però s'hauran d'acordar en el si del món local si el decret permet marge d'autonomia. En aquest sentit, cal recordar que, per exemple, el conseller Castells ha anunciat que la rebaixa als funcionaris de la Generalitat no afectarà els que tenen els sous més baixos. En la valoració de les retallades hi ha diversitat d'opinions.

La majoria admeten que era necessari prendre decisions però no hi ha acord sobre quines. Dins del PSC mateix, hi ha opinions oposades. L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, recorda que en moltes empreses privades s'estan retallant sous i que la proposta per als funcionaris és d'un 5% de mitjana. «El sector s'escandalitza quan hauria de recordar que en els últims anys han acumulat un creixement del 15%. L'esforç per superar la recessió l'hem de fer tots», conclou. En canvi, molt dur amb Zapatero es mostra l'alcalde de Sant Adrià del Besòs, Jesús Maria Canga (PSC): «Tothom veia que s'havien d'aplicar mesures. El que no esperaven les persones d'esquerres són aquestes mesures dràstiques que afecten un sector que precisament no és el que viu més bé. Fins ara sempre s'havia dit que els temes socials no es tocarien. Estic decebut.» La manca de pressió impositiva o fiscal a les rendes més altes per fer front al dèficit públic és el que critiquen una part dels consultats. Per alguns alcaldes de CiU i algun independent, el retret a Zapatero és que les mesures arriben tard i malament. «Zapatero ha passat de dir-nos que érem la novena potència industrial, que la salut dels nostres bancs i caixes era millor i que no hi havia crisi, a dir després que hi havia una lleugera desacceleració fins que ara planteja mesures que contradiuen tot allò», declara Salvador Esteve, alcalde de Martorell i president de l'ACM.

(Dades facilitades per C. Morell, T. Márquez, M. De Lamo, LL. Arcal, J.G. Navarro, G. Ariño, M. Cornet, E. Agulló, R.M. Bravo, L. Marín, V. Pérez i E. Ansola).

NÚRIA PARLON

Santa coloma de

gramenet (psc)

«Són mesures dures que requeriran complicitats de molts sectors»

JORDI GIRONA

SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS (psc)

«Les reformes són necessàries, però considero que arriben una mica tard»

LLUÍS VALLS

GELIDA (psc)

«Les mesures sobten però són inevitables i l'oposició no té alternatives»

RAMON CARBÓ

SANT MARTÍ SARROCA (cIu)

«Ara paguem els excessos de la política de subvencions dels últims anys»

JOSEP ANTONI BLANCO

SANT PERE DE RIBES (psc)

«Les mesures són difícils en l'àmbit socials però són del tot necessàries»

MERCÈ PLA

PALAU-SOLITÀ (CiU)

«Tocar sous és delicat. Potser congelarem i prou, i retallarem hores extres»

JESÚS M. CANGA

SANT ADRIÀ (PSC)

«Sempre

s'havia dit que els temes socials no es tocarien. Estic decebut»

MIQUEL BUCH

premià de mar (CiU)

«Amb aquest pas, el govern espanyol ha perdut tota la credibilitat»

XAVIER AMOR

pineda de mar (PSC)

«Les retallades socials fan mal, però tots els serveis tenen un preu»

EDUARD GISBERT

el masnou (PSC)

«Es tracta del pitjor dia de la democràcia, pels ciutadans i

pel socialisme»

CONXITA CAMPOY

malgrat de mar (PSC)

«Tenim una proposta de rebaixa de sous dels regidors, per solidaritat»

JOAQUIM FERRER

vilassar de mar (CiU)

«No és el mateix el sou de Zapatero que el d'un regidor de

poble»

JOSEP MARIA JUHÉ

calella (PSC)

«No podem improvisar, hem de reflexionar molt bé cada pas que fem»

JOAN IGNASI ELENA

VILANOVA I LA GELTRÚ (psc)

«Són mesures molt dures però necessàries. És un exercici de responsabilitat»

La Federació de Municipis de Catalunya troba injusta la retallada

La Federació de Municipis de Catalunya ha convocat pel proper 28 de maig una reunió extraordinària del comitè executiu i del consell nacional. Consideren que la trobada és imprescindible perquè l'aplicació i l'impacte que tindran aquestes mesures en el dia a dia dels ajuntaments fa absolutament necessari que es faci un debat en el món local sobre aquestes qüestions. L'objectiu és l'anàlisi de les mesures econòmiques proposades pel govern de l'estat per reduir el dèficit públic. El vicepresident de l'ens i també alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, veu «injust» que els municipis hagin de fer una retallada de la despesa, ja que hi ha ens locals que no produeixen dèficit i que a més tenen un finançament «molt poc adequat» per les seves necessitats de despesa. Tot i això, Pérez ha assumit que la retallada serà «inevitable» i ha demanat «flexibilitat» en la seva aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona