Administracions

Les Festes del Tura s’escapen de les retallades d’Olot

Tampoc es tocarà l’aportació municipal als festivals Lluèrnia, Cornamusam i El Mini

No obstant això, l’àrea de Cultura serà de les més perjudicades en el nou pressupost

La revisió a la baixa del pressupost del 2020 que està elaborant l’Ajuntament d’Olot, amb l’objectiu de reduir entre 900.000 euros i un milió la despesa, no afectarà les Festes del Tura perquè l’equip de govern (JxCat, amb majoria absoluta) considera que estan adreçades a tota la població i tenen un impacte econòmic positiu a la ciutat. Les darreres van costar al municipi uns 350.000 euros, una xifra orientativa de la despesa que tindran les festes del 2020. Precisament aquesta setmana la programació musical de la festa major olotina ha estat reconeguda amb un premi ARC de la indústria de la música en directe. És el segon cop que les Festes del Tura obtenen aquest guardó.

Més damnificats

La decisió respecte del pressupost de la festa major la va anunciar ahir l’alcalde, Pep Berga. A part de l’àrea de Promoció Econòmica, la que es veurà més afectada per la retallada serà la de Cultura, amb 161.000 euros menys. Al festival de dansa Sismògraf l’Ajuntament hi destinarà un 30% menys de diners, però es confia que la Generalitat ho compensi. Es rebaixarà també l’aportació a la Residència Faber, però a partir de la programació de tardor. I pel que fa a les edicions municipals, no es publicarà cap llibre. Queden exclosos de la retallada de Cultura els festivals que organitzen entitats, com són els casos de Lluèrnia (un referent en l’àmbit nacional), Cornamusam i El Mini, o l’Aplec de la Sardana.

Les intocables

Al marge de les àrees de Promoció Econòmica i Cultura, està previst que la retallada afecti en major o menor mesura la majoria de les partides. Berga va reiterar, però, que les menys perjudicades seran les dotacions de les àrees de Benestar Social i Educació. En casos concrets fins i tot augmentaran, com passa amb les escoles bressol (perquè estaran obertes unes quantes setmanes més) i els centres d’infantil i primària (caldrà pagar els monitors que s’hi incorporaran per treballar en la jornada intensiva).

LA XIFRA

350.000
euros
va ser el cost de de les Festes del Tura d’aquest any.

LA FRASE

Toca fer un esforç per prioritzar, però no ens hem d’imaginar la supressió de moltes coses
Pep Berga
ALCALDE D’OLOT

Es busca un consens ampli, difícil d’aconseguir

Tant o més complicat que decidir les retallades serà que hi hagi un consens ampli dels grups representats al consistori en l’aprovació del pressupost del 2020. L’alcalde assegura que hi està treballant, però remarca l’actitud poc col·laboradora de la principal força de l’oposició, ERC. Els republicans ja han avisat que hi ha dues condicions indispensables perquè hi donin el sí: posar un increment de l’IBI que no superi l’IPC i replantejar-se l’Espai Cràter (no el consideren prioritari), dues propostes que ara per ara són inassumibles per JxCat. Si bé ERC ha mantingut des del principi la seva oposició a l’Espai Cràter, Berga interpreta el tarannà dels republicans en clau de política nacional, i l’emmarca en la tibantor existent entre les dues formacions.

En qualsevol cas, hi hagi o no consens, el pressupost que JxCat presenti al ple (la intenció és que la sessió es convoqui per a la setmana del 16 al 20 d’aquest mes) es podrà aprovar perquè Berga disposa de majoria absoluta.

L’equip de govern ja tenia a punt un pressupost consolidat de 39,3 milions d’euros. Els ingressos, però, depenien d’unes ordenances fiscals que es van retirar en què es preveia una puja del 14% de l’IBI i del 14,8% de la taxa d’escombraries. Arran de les protestes dels ciutadans, es va deixar en un 4% i un 4,8%, respectivament. La diferència suposa deixar d’ingressar prop d’un milió d’euros i, per tant, ha calgut refer el pressupost a la baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona