Administracions

MAITE SELVA

ALCALDESSA DE BEGUR

“Un 30% de negocis turístics es planteja no obrir”

Selva no compta amb demanda de turisme estranger per a aquest any, i no té clar si podran mantenir la Fira d’Indians, al setembre

Demanen a l’Estat, per ara sense èxit, rebaixes en el cànon que pesa sobre serveis al litoral

Conjunció.
Als municipis del litoral, encara no havien acabat de resoldre els problemes del temporal Glòria que es van trobar amb la gestió del confinament i l’estat d’alarma, encara més complicats en el cas de poblacions com Begur, que s’han agreujat amb més destrosses pel recent temporal de la setmana passada. La incertesa complica la viabilitat dels negocis petits, o les guinguetes de les platges, per a les quals Begur demana que es rebaixi els cànons estatals durant aquest 2020 fatal.

L’alcaldessa de Begur, Maite Selva, alerta de la situació que la pandèmia genera en una administració petita i un teixit de negocis eminentment turístic.

Com els ha alterat la crisi de la pandèmia en la planificació municipal?
Sortíem del Glòria, encara no ens havíem refet de les destrosses al litoral. I ens hem trobat amb un trasbals encara pitjor, i amb la complicació afegida del nou temporal de la setmana passada. Cada àrea s’ha adaptat a les noves directrius i dimarts en vam donar compte en el primer ple telemàtic. Com a mesura destacada, hem ampliat la partida de serveis socials amb crèdit d’activitats o obres suspeses, però només servirà per anar fent. Necessitem que l’Estat ens obri l’aixeta i puguem aplicar superàvits, perquè la tardor serà molt dura.
Què li diuen els empresaris?
Tots els sectors econòmics necessiten respostes, però el nostre marge d’acció és limitat. Per exemple, podem ajornar pagaments, cobrar l’IBI a terminis, o prorratejar les taxes de terrasses sense els mesos de tancament. Però no pas condonar tributs. I sí, detectem desesperació. Un 30% de negocis es planteja plegar o no obrir aquesta temporada.
S’ha adreçat a Costes de l’Estat perquè flexibilitzi el cànon de terrasses i guinguetes. Ja li han respost?
La directora general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, Ana María Oñoro, ens va respondre el 16 d’abril, però descartant-ho d’entrada. Volem fer pressió conjunta amb altres ajuntaments del litoral i els nostres diputats i senadors, perquè són molts diners, només 100.000 en el nostre terme, i tampoc tenim potestat per rebaixar-los.
Els segons residents poden salvar, com a mínim, l’estiu?
Evidentment, ningú no compta gens amb el turisme estranger. Com a molt, segons residents de fora, i els d’aquí. El turisme que arribi vindrà de Catalunya i la resta de l’Estat, i quan es pugui viatjar fora de cada demarcació.
Quan puguin venir els segons residents, vostè ho diu. Han tingut molts de maldecaps amb habitants de segones residències i controls?
Dir que no n’han vingut seria fals. Però han estat una minoria i hi ha hagut molt de rebombori exagerat en xarxes. Potser es referien a gent que fa anys que viu aquí, o que hi passa temporades i ja hi era abans del confinament, però mantindrem els controls, és clar, fins que s’aixequin les restriccions de mobilitat.
Quins plans tenen per a la reobertura de platges?
Les hem d’acabar de posar a punt. Amb els temporals, com comentava, el litoral ha quedat afectat, i abans de l’inici del confinament ja hi havíem començat a treballar, però amb feines suspeses i que en alguns casos han patit novament un retrocés amb el darrer temporal. Les hem mirat de reactivar, però estem pendents de les condicions per reobrir-les, quan s’hi torni a permetre el bany. Si calen mesures i control, l’hi haurem de posar.
Els vigilants dels aparcaments s’encarregaran també de les platges?
És una opció sobre la taula, però dependrà de les mesures que s’estableixin.
Poden reforçar la Policia Local a l’estiu amb més efectius?
Tenim el capítol I del pressupost, de personal, al límit. Les contractacions haurien de ser externes, com ara seguretat privada, al capítol II.
El gran esdeveniment anual a Begur, la Fira d’Indians, és al setembre. Podran fer-la?
Per ara, queda fora dels calendaris i esperem que es pugui fer, però preveiem tres escenaris: fer-la, canviar-ne el format i estudiar espais amb més aforaments, o anul·lar. Però per a això encara tenim temps fins a mitjan juny i hi estem treballant, esperant noves notícies sobre la desescalada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona