Administracions

Els ajuntaments, els grans implicats en el seguiment de la vaga arreu del Maresme

L'aturada no es va fer sentir a Mataró i els sindicats destaquen que a les escoles la incidència no va tenir el ressò esperat

«El govern ha de prendre bona nota perquè els treballadors del sector públic han respost i han expressat el seu malestar.» Amb aquestes paraules valorava ahir la jornada de vaga del sector públic el secretari general de CCOO a la comarca, Jaume Roig, després d'haver participat en la manifestació a Barcelona. Des de la UGT també es valorava l'èxit de la convocatòria, pel fet que s'hi havien desplaçat fins a 500 persones del Maresme. «S'ha demostrat que s'estant esclafant els motors i que els plantejaments del govern són insuficients», explicava el secretari general de la UGT al Maresme, Lluís Torrents. La repercussió a la comarca va ser desigual segons els sectors. Els ajuntaments, l'administració de justícia i el servei de correus són els àmbits en què es va secundar més la vaga d'empleats públics. Segons explica Torrents, en ajuntaments com ara el d'Argentona i el Malgrat de Mar es va registrar una seguiment de la vaga molt alt, mentre que a Mataró l'aturada va tenir molta menys incidència de la que s'esperava. Així, segons el representant sindical, mentre que a la comarca estimen que un 67% del funcionariat es va afegir a la convocatòria, a la capital del Maresme el percentatge va ser molt inferior. De fet, segons fonts municipals, dels 944 treballadors que ahir havien de fitxar –sense comptar-hi els agents de la policia local, que no poden secundar l'aturada–, només ho van fer 267 i, per tant, un 28% de la plantilla mataronina va secundar la vaga.

Al Baix Maresme, el seguiment més elevat es va registrar a Premià de Mar, on el consistori va fixar l'absentisme en el 32,5%: en aquest municipi, alguns equipaments, com ara l'escola bressol i la biblioteca, no van obrir, i la ràdio municipal va alterar la programació habitual per emetre peces enregistrades. Al Masnou, el seguiment va ser també baix, però una vintena de persones es va manifestar durant una mitja hora davant de l'ajuntament a quarts de dotze del migdia, igual que a Premià de Dalt, on una quinzena de persones van fer cinc minuts de concentració. Les xifres oficials de la Generalitat apuntaven tan sola un seguiment del 12%, mentre que els sindicats defensaven un 75% a tot Catalunya.

Pel que fa a l'Alt Maresme, funcionaris i treballadors municipals d'ajuntaments com el de Pineda de Mar i Tordera van escenificar la jornada de vaga manifestant-se davant de la portar de l'edifici consistorial. Tot i això, el nombre de persones reunides no va ser significatiu. En canvi, sí que es van mantenir els serveis mínims a tots els ajuntaments. Els agents de les policies locals van ser els únics treballadors públics que no van poder afegir-se a la convocatòria de vaga, d'acord amb l'article 38 de la llei de policies locals.

(Informació elaborada per Gerard Ariño, Elena Ferran, Lluís Martínez i Teresa Márquez.)

La sanitat no se'n sent

L'hospital de Mataró va funcionar ahir amb total normalitat i segons el centre mateix cap dels treballadors no va fer vaga. Malgrat això, els treballadors sí que van concentrar-se uns minuts al matí per denunciar les retallades salarials del sector públic. Des del sindicat CATAC IAC, Miquel Torner va assenyalar que en una assemblea s'havia optat per no concretar uns serveis mínims que haurien afectat el 90% de la plantilla del centre hospitalari, però sí que es va donar suport a les reivindicacions, sense obligar ningú a fer vaga. Torner va afegir-hi que, tot i que van ser molt pocs empleats, va haver-hi gent que no va anar a treballar. Pel que fa a l'altre centre hospitalari del Maresme, l'hospital Sant Jaume de Calella, el director de planificació de la Corporació de Salut del Maresme i de la Selva, Xavier Conill, va confirmar que hi havia treballadors dels diversos centres que gestiona l'entitat que havien optat per exercir el dret de vaga, però que la incidència havia estat mínima. De fet, la majoria de les visites, intervencions i altres serveis del centre hospitalari no van resultar afectats per l'aturada. A la resta dels CAP de la comarca es van mantenir els servies mínims, i tampoc no hi va haver incidències destacades, segons van explicar fonts del Departament de Salut.

Els centres educatius, lluny d'una posició comuna

El sector de l'ensenyament va ser un dels que menys va seguir la jornada dels empleats públics. A Mataró, per exemple, la major part de les escoles i dels centres de secundària van obrir amb normalitat. Segons la UGT, el seguiment va ser inferior al d'altres sectors del servei públic, amb un 50%. La convocatòria de vaga no ha tingut, per tant, la repercussió esperada entre el professorat, fet que segons el sindicat obliga a fer una reflexió a fons. Així ho defensa el secretari general de CCOO, Jaume Roig, quan recorda que durant el curs els centres educatius han dut a terme repetides mobilitzacions en contra de la nova llei d'educació. Entén que durant aquest curs «convuls» s'hauria d'haver sabut implicar més els ciutadans en les reivindicacions dels mestres, però això, segons Roig, no impedeix que ara el professorat no s'hagi sumat a la vaga del sector públic. «Ara era quan calia més que mai protestar. Potser és que el virus del corporativisme ha envaït el sector de l'ensenyament», es plantejava. Per Roig, la jornada d'ahir era important perquè tots els serveis públics protestessin contra la retallada salarial, però sobretot per rebutjar que s'hagi trencat el primer acord de negociació col·lectiva dels empleats públics, que es va signar ara fa tres anys i que obligava a fer un esforç en temps de crisi per millorar el servei.

Pel que fa a les escoles bressol de Mataró, la incidència va ser escassa. Tot i que l'Ajuntament havia establert uns serveis mínims, a la majoria de les llars d'infants municipals es va poder fer classe com si fos un dia qualsevol i, de fet, l'Ajuntament insistia a destacar «la normalitat» de tots els serveis. De fet, pel que fa a l'Institut Municipal d'Educació, es calculava que només un 16% de la plantilla havia secundat la vaga.

Als centres educatius de l'Alt Maresme es va fer un seguiment desigual de la vaga. A la majoria d'escoles i instituts només una part petita de la plantilla, entorn d'un 20%, va decidir afegir-se a la convocatòria. Aquest fet va obligar, en el cas dels tutors dels cursos, que un determinat nombre d'alumnes s'hagués de quedar a casa. La resta d'estudiants van poder seguir amb força normalitat la jornada, encara que en determinades hores va quedar alterada per l'absència de professors i mestres de determinades assignatures.

Fonts del Departament d'Educació van assegurar que cap escola del Maresme havia tancat les portes per culpa de la vaga, tot i que hi va haver casos significatius com el del centre de primària Sant Jordi, on la majoria de personal docent es va afegir a la vaga perquè es tracta d'un centre que depèn directament de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona