Administracions

FRANCESC OLIVERAS

ALCALDE DE SANT ANIOL DE FINESTRES

“Hi ha hagut zero casos de Covid-19”

L’alcalde afirma que el municipi té masos i nuclis aïllats i que això ha facilitat l’aïllament i el manteniment de les mesures de prevenció contra el virus

Agraeix el comportament de segons residents i treballadors

L’Ajuntament són tots.
L’alcalde de Sant Aniol de Finestres afirma que el seu Ajuntament no és un Ajuntament. “Som un alcalde i uns regidors que estem al carrer vivint al mig de la gent. Si hi ha cap problema, te’l venen a dir a la cara, o et truquen i s’hi busca una solució ràpida.” I hi afegeix: “Aquesta manera d’actuar fa que no hi hagi robatoris, perquè tothom està conscienciat i tothom avisa.” De fet, aquesta realitat ha estat la clau perquè el coronavirus no hagi afectat, ara per ara, cap dels veïns del municipi. “És una manera d’actuar casolana, però efectiva”, remarca l’alcalde de Sant Aniol.

Una vegada més, les dimensions d’un municipi han estat clau en la lluita contra el coronavirus. A Sant Aniol de Finestres són pocs veïns i els habitatges estan molt disseminats. La principal amenaça és la gran mobilitat dels treballadors i proveïdors de les indústries del poble, però no hi ha hagut cap problema.

Com han viscut la pandèmia i el desconfinament?
Al principi estàvem molts espantats, perquè tenim molta gent gran. Des del primer moment, però, l’Ajuntament ha tingut un contacte constant i de primera mà amb els serveis d’emergències i el Consell Comarcal de la Garrotxa, que és el que ha fet de coordinador, i això ens ha permès mantenir informats tots els veïns. I, quant al confinament i posterior desconfinament, cal tenir en compte que som un poble i que, la majoria de vegades, per trobar gent, l’has d’anar a buscar. De fet, per les característiques del nostre municipi, es pot dir que hi ha hagut total llibertat a dins del poble. No semblàvem confinants. Hi ha hagut zero casos de Covid-19 i esperem continuar així. La gent està molt conscienciada, perquè, majoritàriament, són grans, i és fàcil que prenguin consciència.
Què ha fet l’Ajuntament?
Hem actuat sempre que ha calgut, com per exemple per donar mascaretes a la gent quan costava trobar-ne. Tot i això, hem intentat ser autosuficients. I al poble no és gaire difícil, has d’anar a buscar qui vols trobar.
Com han gestionat el tema de les segones residències?
Vam avisar la gent que no vingués i ho van respectar molt. Sempre hi ha algú que no en fa cas, però a Sant Aniol ha estat anecdòtic. I els que han passat el confinament aquí han estat molt respectuosos. Cal tenir en compte que al nostre municipi hi ha moltes masies aïllades i per això no hi ha tant de risc de contagi.
La indústria al municipi és molt potent i ona feina a molta gent de municipis veïns. Ha estat un problema?
Les indústries i els seus treballadors s’han comportat exemplarment i han aplicat els controls i les mesures d’una manera exhaustiva i escrupolosa.
Vaja, que els riscos potencials més importants els tenen controlats...
Sí, perquè coneixement molt bé els veïns de segona residència. Només els demanem respectes i no se’ls ha de predicar gaire, perquè sabem que vindran amb un respecte escrupolós de les normes. Per altra banda, em preocupava la mobilitat de les empreses, però veient la seriositat i el respecte amb què han afrontat i afronten el tema, ja no em preocupa gaire.
Alguna iniciativa que calgui destacar?
Aquest any i després de molts, no vam poder regalar la rosa de Sant Jordi a totes les veïnes de Sant Aniol de Finestres, cosa que fem a través de la botiga del poble. Sí, però, que hem pogut repartir material de protecció i sanitari a qui n’hi ha calgut, sota el paraigües del Consell Comarcal de la Garrotxa.
Com és l’entrada a la nova normalitat al seu municipi?
Continuant amb el nostre dia a dia amb les precaucions i les recomanacions de les autoritats sanitàries, amb les proves de la Covid-19, començant pel personal públic…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.