Administracions

Els Mossos es despleguen pel mar des de Palamós

La primera de les tres unitats de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra va entrar en servei ahir al port palamosí

Abans del 2021 operaran les de Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar

La primera unitat de policia marítima dels Mossos d’Esquadra va entrar en funcionament de manera oficial ahir a Palamós i donarà servei a tota la franja del litoral, des de la frontera amb França fins a la zona de l’Alt Maresme. Aquesta és la primera de les tres bases operatives que s’aniran posant en servei al litoral català i des d’on els agents duran a terme tasques de vigilància, protecció i auxili, salvament marítim, i inspecció i control dels entorns naturals.

L’estrena de la unitat de Palamós ha estat possible gràcies a la feina conjunta de les conselleries d’Interior i Territori i Sostenibilitat. Aquesta nova unitat disposa de 35 agents, seleccionats entre 401 aspirants. La inauguració de la base marítima no afecta només les embarcacions i el material divers, com ara motos d’aigua, sinó, i en el cas de Palamós, també uns locals situats davant del Museu de la Pesca, a les antigues dependències de Capitania Marítima.

“Comencem a patrullar [...] amb l’objectiu d’exhaurir les competències de Catalunya en matèria de seguretat, també al mar”, va afirmar el conseller d’Interior, Miquel Buch, ahir a Palamós. Aquest és, per Buch, un procés de desplegament que s’anirà fent per fases. Un procés en el qual, segons fonts del departament, es té clar que no es vol renunciar a res: ni a perseguir delictes al mar, ni a executar altres tasques relacionades amb l’àmbit administratiu i de seguretat com ara evitar festes multitudinàries a les cales o procedir a fer desallotjaments per via marítima en cas d’incendi, entre d’altres. Una vigilància que es farà conjuntament amb altres cossos que tenen competències al mar. Ahir va entrar en servei la base de Palamós, i es preveu que abans del 2021 estiguin operatives les de Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar.

“Físicament, serem presents en tres ports, però donarem servei a tot el litoral, amb una visió que va més enllà dels ports, perquè tenim cales i platges i un entorn natural que cal preservar, més enllà de l’activitat econòmica i residencial”, va remarcar Damià Calvet, conseller de Territori.

L’equipament

Cadascuna de les tres bases de la unitat marítima disposarà d’una embarcació de 12 metres d’eslora. En el cas de Palamós, el seu radi d’actuació serà la franja nord, des de la frontera amb França fins a la zona de l’Alt Maresme. Sempre amb l’objectiu de contemplar el litoral d’una manera integral, va dir el conseller, Damià Calvet. La policia marítima està sota el comandament d’un inspector i un sergent. La nova unitat estarà formada per 52 efectius –els 35 pendents de formació i els 17 de la unitat aquàtica–. Les bases marítimes, com ara la de Palamós, tindran una desena d’agents –un sergent, tres caporals i els agents–, i la resta de mossos reforçaran zones determinades.

LA DATA

2021
La previsió d’Interior
és que la resta d’unitats, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar, entrin en servei els pròxims mesos.

LA XIFRA

52
efectius
formen la nova unitat; tots d’alta titulació i qualificats, escollits entre un total de 401 aspirants.

LA FRASE

L’objectiu és exhaurir les competències en matèria de seguretat, també al mar
Miquel Buch
conseller d’interior de la generalitat de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona