Administracions

JOSEP MARIA ALSINA

ALCALDE DE MAIÀ DE MONTCAL PER CIU

«Ens convindria tornar a tenir escola»

Aquest municipi garrotxí prepara el seu pla d'ordenació urbana, que inclou una zona per a petites indústries

Josep Maria Alsina és alcalde de Maià de Montcal des de fa 19 anys. Durant els primers mesos d'aquest mandat hi va haver un govern d'unitat CiU-ERC, però després els republicans van passar a l'oposició.
–L'elaboració del pla general ha estat motiu de controvèrsia. Finalment s'aconseguirà que sigui un document consensuat?
–«Sí, fa poc hem fet reunió de la comissió de seguiment per estudiar les al·legacions i sembla que, efectivament, hi haurà consens.»
–Què en destacaria, vostè, del pla?
–«Segurament, el creixement urbanístic moderat que s'hi preveu. Són unes parcel·les fetes pensant en les persones que es vulguin estar al poble, perquè tinguin algun terreny per comprar, i en el jovent, perquè no necessitin marxar del poble. Ja se sap que ara no és una bona època per construir, però ja tindrem l'espai a punt per quan la cosa s'arriï.»
–S'ha previst una zona industrial?
–«No és ben bé un polígon sinó una zona de petites activitats. Estarà al costat de la urbanització del Molí d'en Llorenç i el lloc d'ubicació ha estat consensuat prèviament amb Urbanisme.»-
Ara que parla d'aquesta urbanització: quin futur li espera, tenint en compte que té pendent la seva ordenació?
«Fa anys que hi estem batallant i ara el principal entrebanc és l'autovia que hi passarà pel costat. Estem pendents que Foment es pronunciï sobre els metres que hem de deixar. Hi ha unes quaranta parcel·les afectades. La llei marca que s'han de reservar 50 metres, però demanem que es faci una excepció i que siguin només 22. Aleshores, aquestes parcel·les serien edificables. Estem pendents de la resposta del ministeri.»
–Han pogut complir els projectes previstos al principi del mandat?
–«Els principals, sí. Per exemple, la coberta de les antigues escoles i la urbanització de les dues places del costat de l'església. Amb el pla de Zapatero hem fet millores a la piscina canviant part del paviment i hem renovat els motors, els filtres i els tubs. Quedarà pendent la urbanització del carrer Girona –el de sortida cap a l'N-260– perquè no hem aconseguit prou subvenció del pla d'obres i serveis, i hauríem d'aplicar unes contribucions especials molt altes. Hem demanat que ens canviïn aquell projecte pel de la sortida d'emergència i la climatització del casal del poble.»
Com ha afectat la governabilitat la sortida del govern dels regidors d'ERC?
–«No ha tingut conseqüències perquè ens vam repartir la feina entre els regidors de CiU.»
Com afronta el seu ajuntament el futur immediat, tenint en compte els problemes de finançament que tindran tots els consistoris?
«Maià té 410 habitants i l'ideal seria arribar als 700 que havíem tingut anys enrere. Hi havia tres barberies, tres botigues, un fuster, un carreter i un ferrer. Ja sé que és impossible recuperar això, però seria molt important per a l'economia local que almenys hi hagués una mica més de vida.»
–I reobrir l'escola.
–«Exacte. Ens convindria tornar-ne a tenir. De mainada en tenim molta, uns 40 nanos van a Besalú. El problema són els diners. Ja ho teníem tot emparaulat amb Educació, fins i tot ja disposàvem dels terrenys on havíem de posar els barracons (els primers cursos encara no disposaríem d'edifici definitiu), i en el pla general fem una reserva de terrenys, però amb la crisi... Estàvem il·lusionats, comptàvem que el curs que ve ja la tindríem. De totes maneres, no hem perdut l'esperança.»
–Ha decidit si es tornarà a presentar?
«No n'hem parlat, encara. En aquests moments la nostra atenció se centra en la gestió del municipi. De ganes i il·lusió en tinc moltes, entre altres raons perquè cada vegada que m'he presentat hem tret més vots, i això et dóna ànims. Però d'altra banda, ja fa molts anys que estic en el càrrec. No sé què faré.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona