Administracions

La Diputació afronta l’etapa post-Covid amb 147 milions

Destaca, del pressupost per al 2021, la seva aposta pel “creixement econòmic i la cohesió social” davant la situació d’incertesa

L’àrea d’Habitatge s’incrementa un 6% i arriba als 2,37 milions

La Diputació de Girona va presentar ahir el pressupost del 2021, “realista, adaptat a les necessitats del territori i destinat a contribuir a aturar les conseqüències de la pandèmia”, en paraules del seu president, Miquel Noguer, que va recordar l’excepcionalitat d’un any en el qual l’ens supramunicipal s’ha hagut d’adaptar a l’emergència provocada per la crisi derivada de la Covid-19, “avançant bestretes als ajuntaments”, “ajornant impostos” i “destinant un milió i mig d’euros extraordinari en temes socials”.

El pressupost general de la corporació i dels ens que en depenen per a l’exercici 2021 està dotat amb 147,1 milions d’euros, cosa que representa una disminució d’un 1,66% respecte de l’exercici anterior, causada principalment per la finalització aquest any de programes subvencionats pels fons europeus que encara s’estan executant. Noguer va assenyalar que, en vista d’aquest panorama d’incertesa, s’ha optat per uns comptes “que aposten pel creixement econòmic i la cohesió social”. Per la seva banda, el vicepresident primer i responsable de l’àrea econòmica, Pau Presas, va assenyalar que el pressupost del 2021 s’ha realitzat amb l’objectiu que “ningú quedi enrere ni des d’una perspectiva econòmica i social ni tampoc des de sectors especialment afectats com ara els de la cultura, l’esport o el turisme i el comerç”.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, va remarcar la feina de “cooperació i assistència” que fan pels ajuntaments. Va qualificar de “clau” aquesta àrea. Així, es manté el fons de cooperació amb els ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació. El fons està dotat amb vint milions d’euros per als consistoris i 5,4 milions per als consells comarcals. Noguer va destacar també l’increment, d’un 6%, del pressupost de l’àrea d’habitatge, que ha guanyat pes dins dels comptes, i que arriba als 2,37 milions d’euros. El consorci de les Vies Verdes, del qual forma part la Diputació de Girona, “multiplicarà per cinc” el pressupost del 2021, i arribarà als 9,5 milions. Noguer va explicar que el motiu de l’augment és la construcció d’una nova via verda que ha d’unir Cassà de la Selva amb Bescanó.

El Patronat Turisme Girona-Costa Brava redueix un milió el seu pressupost. Noguer va remarcar, però, que es mantindrà “íntegra” la partida de promoció turística. En quant a les principals inversions, Noguer va assenyalar l’acord amb la Generalitat per a la canalització de la fibra òptica amb 2.5 milions d’euros.Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació, té un pressupost de 14,8 milions d’euros i fixa com a eixos prioritaris les polítiques socials, de salut pública i de reversió de les desigualtats. El vicepresident Pau Presas va donar valor a la tasca que s’ha fet per incloure-hi la salut emocional. En aquest mateix objectiu hi ha les polítiques de Sumar, centrades en la gestió dels centres de dia i residències, amb un pressupost de 19,3 milions d’euros, que representa un increment d’un 15% respecte del 2020.

El pressupost es votarà avui al ple. La CUP va anunciar el seu vot en contra al·legant que és el moment de fer canvis.

LA FRASE

És un pressupost realista, adaptat a les necessitats, per frenar les conseqüències de la pandèmia
Miquel Noguer
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

LA FRASE

L’objectiu és que ningú es quedi enrere, ni des de la cultura, l’esport, el turisme o el comerç
Pau Presas
VICEPRESIDENT primer. responsable de l’ÀREA ECONÒMICA

LA XIFRA

20
milions d’euros
és la dotació del Fons de Cooperació destinada als ajuntaments.

Vinculat al pla de mandat

El pressupost del 2021 és el primer lligat a un pla de mandat pactat entre els dos partits de govern, Junts i Esquerra, que s’havia de presentar al març però que la Covid-19 va fer ajornar. El vicepresident Pau Presas va destacar les més de 700 propostes per tirar endavant els tres pròxims anys. L’eix d’Acció Social i Mediambiental és el que aglutina més propostes, amb 201 projectes. Presas va remarcar que l’atenció a les necessitats generades per la pandèmia i la lluita contra el canvi climàtic han de ser dos dels grans puntals fins al 2023. La innovació i l’organització de la Diputació de Girona és la segona àrea amb més propostes, 156. Els eixos de cooperació amb el món local tenen 129 propostes. I l’àrea de Cultura, Esports i Educació, 127 projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona