Administracions

Roses detecta una frenada en el reciclatge en pandèmia

Es constata un alt volum de residus dipositats incorrectament que generen un encariment notable del servei

L’alcalde Plana afirma que el cas de Roses no és l’únic i que activen mesures

Roses ha fet un pas enrere en matèria de reciclatge i abocament de deixalles a la via pública durant la pandèmia. S’ha constatat aquesta certesa durant la comissió de seguiment dels serveis de neteja de Roses que, aquesta setmana, ha celebrat la primera reunió per abordar les problemàtiques detectades en matèria de recollida de residus, reciclatge i neteja viària des d’una visió interdisciplinària dels diferents àmbits i sectors d’activitat del municipi. El notable pas enrere s’evidencia en l’alt volum de residus impropis dipositats incorrectament, fet que ha motivat que, actualment, el 30 per cent de les deixalles que es dipositen als contenidors de reciclatge no corresponen a la fracció correcta. Això provoca greus pèrdues mediambientals, així com un important encariment del servei per a les arques municipals.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, va fer notar que els problemes de neteja, els últims mesos, han estat també una constant en altres municipis fruit de la pandèmia: “És un fet conjuntural que hem d’afrontar, però sense oblidar un debat molt més de fons com és que la nostra manera de consumir i de generar i gestionar residus s’haurà d’acabar repensant, perquè, a llarg termini, no serà sostenible.”

L’endarreriment en matèria de reciclatge es tradueix en el cost econòmic de la recollida. A més, el cànon d’entrada de residus a l’abocador continua pujant.

La comissió va constatar una menor conscienciació ciutadana sobre la importància de la recollida selectiva, així com un augment dels comportaments incívics durant aquest període, amb abocaments d’escombraries fora dels contenidors i de trastos, runa i restes vegetals a la via pública. També va incidir la implantació, el darrer any, de serveis com ara el de la recollida orgànica i la necessitat de millorar les freqüències de recollida en algunes zones, especialment d’envasos i de cartrons i la recollida comercial.

L’Ajuntament de Roses, doncs, ha acordat un paquet de mesures que volen mitigar l’efecte i que es posaran en pràctica ben aviat: una revisió de la recollida comercial per optimitzar les freqüències i implantar nous sistemes més efectius; una campanya de conscienciació sobre el funcionament correcte del sistema de recollida; actuacions concretes, com ara el redimensionat de contenidors en fins una trentena d’illes de contenidors; la col·laboració regular del personal sensibilitzador de l’empresa FCC amb la policia local, i la reforma de l’ordenança municipal de residus per adequar-la a la normativa sectorial i millorar les eines sancionadores.

LA DATA

17.8.2021
Coordinació. La reunió de la comissió de seguiment de la neteja es va celebrar dimarts passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona