Administracions

BERNARD REMEDI

BATLLE DE PRATS DE MOLLÓ

“Som un poble amb la mateixa llengua i història”

Camprodon i Prats de Molló mantenen bones relacions?
I tant! Som dos pobles que hem viscut junts molts anys d'història i ara treballem conjuntament en un projecte que va sortir de la necessitat.
De quina?
Aquesta és una zona complicada, on hi havia la frontera, i en certa manera l'orografia ens separa de l'Estat francès. La nostra sortida natural era relacionar-nos amb els veïns de l'altra banda de la muntanya, amb els quals teníem llaços històrics i familiars, i vam pensar que podíem iniciar un projecte transfronterer basat en una proposta que impulsa el Ministeri de Cultura francès que es coneix com Viles i Països d'Art i d'Història. Tenim un punt d'unió i contacte al cim de Bastiments, on neixen dos rius fonamentals per al país, el Ter i el Tec, i vam pensar treballar per aquestes valls que en certa manera simbolitzen la unió d'un poble, el català, que té la mateixa llengua i la mateixa història.
I el mateix patrimoni?
Només han de fer un viatge entre Sant Joan de les Abadesses i Serrallonga i veuran que la majoria de les esglésies, monestirs o castells són fills d'un moment determinat de la història, podran entendre que les dues bandes de la muntanya han viscut íntimament interrelacionades i també que la nostra proposta és una aposta per a la continuïtat entre les persones i les comunitats.
Com està Prats de Molló?
Quan va desaparèixer la frontera van marxar alguns funcionaris i alguns gendarmes, però aquest fet no va tenir gaire importància en el total de la població. Avui a Prats hi viuen fixes 1.150 persones, però si comptem els veïns que hi estan empadronats, podem arribar als 2.000, amb la particularitat que hi ha alguns jubilats que han vingut del nord i s'han establert al poble. Prats essencialment viu del termalisme, però com passa a Catalunya, aquí també es nota la crisi. No hi ha diners. La situació que actualment es viu al meu hostal els pot donar una visió de la situació. Estem a la Preste, tenim el mateix nombre de turistes que vénen a prendre els banys, però, per exemple, al restaurant gasten molt menys i hem hagut d'ajustar els preus a l'oferta que ens estan reclamant. És complicat tirar endavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona