Administracions

El soroll dels bars castiga la platja de Castelldefels

El municipi perd la bandera blava, un segell de qualitat que ostentava des del 2006

L'alcalde ho troba injustificat perquè diu que s'apliquen mesures per reduir les molèsties de les guinguetes

La bandera blava no onejarà aquest estiu a la platja de Castelldefels. El municipi ha perdut enguany aquest distintiu de qualitat que atorga anualment un jurat internacional a través, en el cas espanyol, de l'entitat Adeac i que ostentava des del 2006. La bandera blava reconeix aspectes com ara la qualitat ambiental i de l'aigua, i els serveis i les instal·lacions, i aquest cop Castelldefels ha suspès pel soroll que, a judici de l'Adeac, provoquen les guinguetes de la platja. Aquesta temporada s'han obert quinze guinguetes, uns establiments que ofereixen entre principi d'abril i final de setembre restauració i una àmplia varietat d'activitats, des de zumba i vòlei platja fins a cinema a la fresca i concerts. L'horari es va ampliant progressivament fins a la mitjanit a l'estiu. I és el soroll en horari nocturn el que ha fet que l'Adeac hagi retirat el segell de qualitat.

“La causa fonamental de la denegació es relaciona amb l'activitat de determinades guinguetes, en especial d'una d'elles”, assenyala l'Adeac. L'excés de soroll ja es va detectar fa temps, i l'Ajuntament i la Generalitat van adoptar mesures per pal·liar-lo. Segons l'Adeac, les mesures preses no han aconseguit l'objectiu i l'entitat va constatar, en unes inspeccions efectuades l'any passat, “que els nivells de soroll nocturn no eren compatibles amb una distinció de bandera blava”. L'entitat proposa a l'Ajuntament que fragmenti la platja per zones, de manera que, si es perd la bandera blava per les molèsties d'uns bars, no en quedi afectat tot el litoral. I que els propietaris dels establiments sorollosos siguin advertits “de la seva responsabilitat” pel que fa al seu impacte en el conjunt de la ciutadania.

La bandera blava és un dels distintius de qualitat més importants per a una ciutat que viu, en gran part, del turisme vinculat a la platja. L'Ajuntament troba totalment injustificada la retirada del guardó, segons l'alcalde, el popular Manuel Reyes. “No podem entendre com pot retirar un certificat a una platja de cinc quilòmetres per una única guingueta, quan a la nostra platja n'hi han quinze”, assenyala. Reyes assegura que les mesures per minimitzar els sorolls “s'estan duent a terme d'una forma rigorosa”, una afirmació que l'associació de veïns del Baixador posa en dubte. Des d'aquesta entitat s'afirma que l'Ajuntament no ha fet cap sonometria als bars.

Els partits de l'oposició lamenten la pèrdua del distintiu, que simbolitza per a ells una política erràtica del model econòmic del consistori. “No sabem quin model de desenvolupament turístic té el govern del PP per a Castelldefels”, es lamenta la portaveu socialista, Maria Miranda. Candela López, regidora d'ICV-EUiA, considera que això demostra “la incapacitat de l'Ajuntament de fer compatible la principal activitat econòmica de la ciutat amb la convivència amb els veïns”. L'alcalde, al seu torn, critica que “ciutats conegudes per la seva permissivitat davant el botellón i el soroll mantinguin la bandera blava”, en referència a Lloret i Salou.

LA FRASE

No podem entendre com pot retirar un certificat a una platja de cinc quilòmetres per una guingueta
Manuel Reyes
alcalde de castelldefels


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona