Administracions

El cas Torredembarra arrossega Teyco

Detingut el conseller delegat, Jordi Sumarroca, i dos directius més de la mateixa família per la relació amb la presumpta trama de corrupció al municipi

L'exalcalde Daniel Masagué (CiU), retingut altre cop pel mateix cas

Empreses de Masagué van cobrar factures a una filial de Teyco

El fil del conegut com a cas Torredembarra comença a estirar-se més enllà dels límits del municipi del Tarragonès. La instrucció sobre una suposada trama de corrupció a l'Ajuntament, sota la direcció de l'exalcalde de CiU Daniel Masagué, va provocar ahir una altra operació de la Guàrdia Civil, batejada com Petrum, centrada en les relacions entre el consistori i l'empresa Teyco. El cos policial va detenir cinc persones –entre elles, l'exalcalde Daniel Masagué–, acusades de presumptes delictes contra l'administració pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

Entre les actuacions dictades pel jutjat d'instrucció 1 del Vendrell, i vinculades a la peça número 3 en què s'ha dividit el cas, s'hi van incloure escorcolls en vuit adreces a Barcelona, el Bages i Palafrugell. Els detinguts, que han fet nit a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, està previst que avui passin a disposició del jutge, que manté el secret de sumari sobre la investigació.

Teyco i els Sumarroca

Gran part de l'operació policial va ser protagonitzada pel llarg escorcoll a la seu de Teyco a Barcelona, seguint la pista, entre altres aspectes, d'uns pagaments que empreses de Masagué havien facturat a filials de Teyco entre els anys 2010 i 2011. La companyia va ser fundada per la família Sumarroca, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través del seu patriarca, Carles Sumarroca, que en va ser cofundador.

Precisament, tres membres de la família Sumarroca van ser detinguts ahir, el principal dels quals el conseller delegat, Jordi Sumarroca, que ja estava imputat en la peça central del cas Torredembarra. Sumarroca va ser present en l'escorcoll de la companyia, que es va completar ahir a la tarda, i també estava previst que acompanyés els agents en l'escorcoll dels seus domicilis privats a Barcelona i el Bages.

A banda, la Guàrdia Civil també va detenir el tiet del conseller delegat, Joaquim Sumarroca, que és el president honorari de la companyia, i Susanna Sumarroca, cosina del conseller delegat i també directiva de l'empresa. La seu de Teyco ja havia estat escorcollada el juny de l'any passat, el mateix dia que la Guàrdia Civil va examinar l'Ajuntament de Torredembarra.

Teyco, a través d'un comunicat, va defensar que les relacions empresarials amb l'exalcalde es van fer de manera “transparent, legal i documentada”, i les va desvincular de cap intercanvi de favors o comissió. Masagué, a través de Maes i Daloi, va cobrar diverses factures a Teycotel Gestió, filial de Teyco dedicada a la gestió hotelera. La companyia va ressaltar que el pàrquing Filadors, adjudicat el 2009, és l'única obra pública que ha dut a terme a Torredembarra, anterior a les factures investigades.

La família Sumarroca també va expressar la seva “incredulitat” per l'operació, que van qualificar de desproporcionada.

Segona detenció

De manera paral·lela als escorcolls, la Guàrdia Civil va tornar a detenir l'exalcalde Daniel Masagué, en aquest cas al seu domicili a Torredembarra. Masagué ja va estar setze dies en presó provisional l'estiu passat com a presumpte màxim responsable d'una trama de corrupció al consistori. L'exedil va ser detingut el 26 de juny, quan encara era alcalde, i després de quinze hores d'escorcoll a l'Ajuntament. Aquell dia també van ser detinguts sis regidors del seu govern –ara tots fora del consistori– i l'empresari torrenc Blas Niubó.

La primavera passada, el jutge va aixecar una part del secret de sumari del cas i va desvelar tot un seguit d'indicis de suborns, cobrament de comissions i pagaments irregulars a través de l'empresa de Masagué, dedicada a la fleca. El jutge també investiga tres peces més separades del cas sobre el lloguer de dos locals –pendent de l'obertura de judici oral–, l'adjudicació d'unes guinguetes de platja i la contractació de treballadors municipals.

L'operació d'ahir va despertar els recels de diversos partits al Parlament. El PSC, ICV-EUiA i el PP van assenyalar, segons recull Efe, les relacions “confuses” i “incestuoses” entre interessos privats i públics que, a parer seu, ha fet CDC.

Detenen un gestor a Palafrugell

joan puntí

La batejada com a operació Petrum va incloure una cinquena detenció a la demarcació gironina, en concret la del gestor palafrugellenc Marià Judez. La Guàrdia Civil va escorcollar tant la gestoria Asemges, que Judez regenta al carrer dels Valls de Palafrugell, com el seu domicili a la mateixa població.

Ahir al municipi es desconeixia quina vinculació es considera que pot tenir Marià Judez amb el cas i si té cap relació amb els altres detinguts. Marià Judez és una persona molt vinculada a la vida associativa de la vila. Actualment és el president del Centre Fraternal, una associació cultural amb més de 125 anys d'història que té la seu social a la plaça Nova, centre i nucli cultural de la vila. Judez està vinculat, a més, a Edicions del Baix Empordà i també havia estat molt actiu en el Grup de Festes de Primavera de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona