Administracions

Sant Cugat rebaixa un 2,2% l'IBI i congela impostos

Les grans ciutats del Vallès Occidental aposten per congelar la pressió fiscal, mentre que als governs de les cocapitals, Terrassa i Sabadell, proposen que s'incrementi entre un 1% i un 1,5%

El ple de Sant Cugat va aprovar dilluns una reducció mitjana dels rebuts de l'IBI d'un 2,16% per a l'any que ve, que sorgeix de l'aplicació d'un coeficient de la llei de reducció dels valors cadastrals, que afecta aquest tribut i l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana –plusvàlua–, que en aquest cas es reduirà un 18% mantenint els tipus impositius. Aquest és un dels aspectes destacats de la proposta d'ordenances i taxes fiscals que es va debatre inicialment en el ple i que va tenir els vots favorables de CiU, l'abstenció de la CUP, C's, ERC, ICV-EUiA i el PSC, i el vot contrari del PP. La proposta impositiva del govern santcugatenc preveu la congelació de la resta de tributs municipals, seguint la línia de la fiscalitat vigent fins a finals d'any. Ara s'obre un període d'exposició al públic per aprovar-les definitivament en el ple de desembre.

La majoria de municipis estan en procés de discussió de les propostes d'ordenances i taxes, com també dels pressupostos per a l'any que ve, i destaca el fet que mentre que la majoria de municipis del Vallès Occidental aposten per no incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania, els govern de les dues cocapitals –Terrassa i Sabadell– es decanten per aplicar increments, tot i que moderats, dels tributs. En el cas de Terrassa es justifica la proposta d'un 1,5% d'increment de mitjana per mantenir els drets socials i els serveis a les persones malgrat la davallada d'ingressos i per fer front a dos dels principals reptes del govern del PSC i CiU: el manteniment i la neteja.

Un dels principals augments de la proposta serà el del 5% de la taxa de residus. A Sabadell l'increment general que es debat avui en un ple extraordinari és de l'1%, amb l'excepció dels que afecten els àmbits dels serveis socials i l'educació. Alguns, com l'impost de vehicles i els de construccions i instal·lació d'obres, no s'apugen; baixen alguns dels serveis d'atenció domiciliària i la taxa d'animals de companyia, i desapareix la taxa de casaments civils sense celebració a la sala de govern.

En municipis de la comarca com Rubí o Castellar s'aposta per congelar tributs, mentre que en altres com Cerdanyola es plantegen rebaixes del 2,5% de l'IBI incorporant nous tipus i no aplicant-lo de forma lineal, i també del 10% de la plusvàlua.

A Ripollet la fórmula del govern és aplicar “la progressivitat fiscal”, no incrementant de forma general els impostos segons l'IPC, sinó als que “més tinguin”. La taxa de residus es reduirà un 12,5% descomptant-hi l'equivalent a la subvenció de 120.000 euros que reben de l'Àrea Metropolitana en funció del conveni de l'ecoparc.

Audiències i participació als municipis

La majoria de municipis aposten abans de portar
els comptes i tributs al ple per fomentar la participació de la ciutadania amb audiències públiques i processos de consulta. Terrassa va començar ahir a la tarda amb una sessió informativa al centre cívic President Macià, com també ho van fer a Cerdanyola i dilluns a Castellar, mentre que a Sabadell ja ho estan fent des del dia 6 passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona