L'Estat intervé perquè sis municipis gironins que s'havien endeutat massa puguin fer pagaments

Els ha concedit gairebé 10 milions d'euros en crèdits perquè afrontin els deutes

L'objectiu del decret estatal era «afavorir l'activitat econòmica de les empreses i els autònoms i contribuir a la solució dels seus problemes de liquiditat», garantint-los el pagament dels deutes que els municipis hi tenien. La concertació d'operacions d'endeutament per finançar el dèficit de tresoreria a les comarques gironines ha significat 9.792.613,71 euros en sis municipis: Blanes (6,5 milions), Camprodon (920.905,97 euros), la Jonquera (383.611,14), Planoles (85.471,97), Vila-sacra (102.624,63) i Tossa (1,8 milions).

Situacions desiguals

L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha explicat que l'Ajuntament va tancar l'exercici del 2008 amb un dèficit de 383.611,14 euros, i que en comptes d'estirar diners del pressupost del 2009 es va optar per acollir-se a aquesta opció. «Un dèficit d'uns 380.000 euros amb un pressupost de sis milions és un 5%, que no és gaire important. Els ingressos s'han reduït, i ho estem patint», va dir Jordi Cabezas. Els 102.624 euros concedits a Vila-sacra han permès reconduir la situació deficitària del consistori. «Els ingressos per la construcció van baixar en picat, i no volíem deixar de fer les inversions plantejades; per això ens vam endeutar fins al màxim permès», ha comentat l'alcaldessa, Maria Carme Barceló. En el període 2005/2008 van executar inversions per valor d'1,5 milions. Aquest exercici ja han partit de la base de la reducció d'ingressos i han ajustat les despeses.

La regidora d'Hisenda de Tossa, Maria Teresa Moré (CiU), va assenyalar que gràcies a aquesta opció han pogut pagar factures d'exercicis anteriors. També se n'ha demanat un altre de 2 milions «per pagar alguna inversió socialista no ben resolta».

L'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol (PSC), exposa que, tenint en compte el pes de la construcció en l'economia local i el moment de crisi, el seu consistori ha apostat per fer un esforç en l'obra pública i per pagar al dia els proveïdors. El crèdit demanat i amb el qual a mitjan agost ja havien pagat les empreses proveïdores era de 920.905 euros. Ahir no va ser possible contactar amb el responsable d'Hisenda de Blanes, Joan Burjachs, ni amb l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón.

El govern incrementarà enguany el volum de diners per als ajuntaments

xavier miró

El govern de la Generalitat s'ha compromès a continuar incrementant la quantitat de diners que destina als ajuntaments a través del Fons de Cooperació Local en el pressupost del 2010, una decisió que ha tranquil·litzat els alcaldes reunits ahir amb els consellers d'Economia i Finances, Antoni Castells, i Governació, Jordi Ausàs. La reunió, demanada per la comissió municipalista que integra representants de la Federació de Municipis i de l'Associació Catalana de Municipis, es va fer per la situació d'«emergència» de les finances locals, i tant el president d'una entitat com el de l'altra, el socialista Manuel Bustos i el convergent Salvador Esteve, admeten que fa unes setmanes patien per una possible retallada del fons, i almenys ara veuen amb alleujament que no es retallarà sinó que continuarà creixent, encara que sigui «simbòlicament». Perquè, de fet, en la nota del govern feta pública després de la reunió es recorda que els ingressos de la Generalitat previstos per al pressupost del 2010 es reduiran. Com a solucions d'urgència, els representants municipals van aconseguir, a més, un compromís dels dos consellers per dotar amb partides extraordinàries els fons que gestionen els municipis per a formació ocupacional, en un moment en què aquest és un dels instruments per combatre l'atur provocat per la crisi. La Generalitat també estudiarà, a través de l'Institut Català de Finances, una línia especial de crèdits perquè els ajuntament puguin afrontar inversions en condicions favorables. Els alcaldes també van demanar al govern que, de moment, no aprovi cap llei que comporti «esforços econòmics extraordinaris» per als municipis. Pel que fa al model de finançament local, ahir s'acordava la creació d'una comissió mixta per començar a desenvolupar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona