Administracions

medi ambient

contaminació

Estudien protegir els pous de la Bisbal dels herbicides

S'ha optat per incrementar l'aportació del pou de Fontanilles per diluir-los

Una moció conjunta de l'oposició forçarà un ple per demanar explicacions

Avui es fa un acte informatiu al Mundial

L'empresa Sorea, que subministra l'aigua de boca a la Bisbal d'Empordà i Forallac, poblacions on s'ha declarat no apta per al consum humà davant la presència d'herbicides, ha iniciat els treballs per diluir aquestes substàncies, segons ha explicat l'alcalde bisbalenc, Lluís Sais (ERC). En les últimes analítiques que va fer l'empresa es va detectar un excés d'herbicides amb uns resultats de 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 de Terbutilazina.

Ara mateix s'estudia quins podrien ser els orígens de la contaminació; un podria ser la sequera, que evita que aquests herbicides es dilueixin amb més facilitat. De tota manera, ara mateix també s'està estudiant incrementar el perímetre de protecció dels dos pous. Precisament avui està previst un acte públic al Teatre Mundial per informar la població de la Bisbal.

Lluís Sais va explicar ahir que en el moment que es va detectar la presència dels pesticides a l'aigua es va comunicar al Departament de Sanitat; aquest va voler fer unes segones anàlisis, que van portar a emetre el ban, dijous passat, en què s'informava la població: “Sanitat ens va informar, dijous al matí, a Girona, amb un representant del gestor, l'ACA i l'Ajuntament, que l'aigua ha de declarar-se no apta, i immediatament vam fer el ban”, destaca Sais.

Entre les solucions que es proposen, i sempre segons l'alcalde, hi ha incrementar la captació de la planta de Fontanilles. En condicions normals, un 75% de la captació de l'aigua de boca de la Bisbal i Forallac es pren dels pous de Castell d'Empordà, i el 25% restant, de la planta de Fontanilles, on està pactat captar 125 m³/h, quantitat que ara es vol augmentar.

“Sanitat i Sorea portaran a terme aquesta setmana analítiques en dies diferents per veure com evoluciona”, destaca Sais. “Cal tenir present que els límits que marca la normativa estatal, que és la que complim, estan molt per sota dels que marca l'OMS; ho explico per tranquil·litzar la població, perquè al Canadà o Austràlia aquests nivells serien aptes”, destaca Sais.

Crítiques

Els tres grups a l'oposició, Independents per la Bisbal-PSC, CiU i Compromís, han demanat un ple extraordinari, que se celebrarà dijous, en el qual preguntaran per què no es van prendre mesures si des del 26 de juliol, segons va dir l'alcalde en un ple, es tenia coneixement de l'estat de l'aigua. “Considerem molt greu que s'hagi amagat informació, encara que no hi hagués perill imminent, i que, si se sabia des d'abans, es fes efectiu dijous passat en un ban, mal repartit, i que no s'hagin previst alternatives”, destaca el portaveu d'Independents-PSC, Òscar Aparicio.

LA FRASE

Entre les mesures, s'està estudiant incrementar el perímetre de protecció dels pous
Lluís Sais
alcalde de la bisbal d'empordà

LA XIFRA

2
herbicides
s'han detectat a l'aigua: Diuron, amb una presència de 0,19 micrograms, i Terbutilazina, amb 0,53


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona