Infraestructures

L'Ajuntament de Balaguer, molest amb la Diputació pels aiguats del setembre

El consistori es queixa que la ciutat no ha rebut cap ajut de la institució

La Diputació remet el consistori balaguerí a la línia d'ajuts del 2017

Dos mesos després de les pluges torrencials que van causar múltiples desperfectes al centre històric de Balaguer, el consistori de la capital de la Noguera ha quantificat en 510.000 euros els costos totals de les intervencions efectuades. D'aquest poc més de mig milió d'euros, les asseguradores i el consorci d'assegurances en sufragaran 100.000.

D'altra banda, el consistori balaguerí ha mantingut diverses reunions amb el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, a qui ha demanat 369.000 euros d'ajut per poder pagar el gruix de les diverses actuacions. L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha manifestat que, tot i la bona voluntat del departament, la línia d'ajuts no serà del 100% de la petició i, per tant, l'Ajuntament de la capital de la Noguera s'haurà de fer càrrec de la resta del cost. Segons Vidal el consistori només podrà disposar dels ajuts de Governació i de les assegurances “perquè l'Estat i la Diputació no aportaran res”. En aquest sentit, Vidal s'ha mostrat molest amb les dues institucions, especialment amb la Diputació de Lleida, que, segons el mateix alcalde, “hauria de respondre en causes sobrevingudes, com la dels aiguats que va viure Balaguer, per ajudar els municipis del territori”.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha manifestat que la línia d'ajuts d'inversions financeres sostenibles –marcada per la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL)– a la qual es podia acollir el consistori balaguerí ja estava tancada en el moment de la petició, el novembre del 2016. No obstant això, Reñé ha deixat la porta oberta perquè l'Ajuntament de Balaguer pugui adherir-se a aquesta línia d'ajuts durant l'exercici del 2017.

D'altra banda, el consistori balaguerí haurà d'afegir als costos materials 45.000 euros en concepte de mà d'obra i hores extres de les brigades municipals. El batlle de la ciutat ha expressat que l'import final que haurà de costejar l'Ajuntament balaguerí amb fons propis podria acostar-se als 100.000 euros, en espera de la confirmació de l'ajut provinent de Governació i de la hipotètica ajuda de la Diputació de Lleida.

El Sió es torna a desbordar un any després

Les intenses pluges que van caure a ponent dimecres a la tarda van obligar a tallar les carreteres N-141F entre Cervera i Sant Ramon i LV-1003 entre les Oluges i Sant Guim, a causa de les fortes crescudes del riu Sió. Una situació idèntica a la que va succeir fa un any a causa de la rovinada. Diverses localitats de l'Urgell i la Segarra també es van veure obligades a tallar els accessos al riu Sió i l'Ondara per les mateixes circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia