Administracions

autopistes

fi a l'exempció de l'ibi

Un milió en ingressos de l'IBI per als municipis de l'autopista

L'Estat espanyol elimina la bonificació fiscal del 95% d'aquest impost municipal de què gaudia la concessionària Abertis

Els 16 ajuntaments lleidatans per on passa l'AP-2 constitueixen una associació que vetllarà pel pagament

Els 16 ajuntaments lleidatans per on passa l'AP-2 preveuen ingressar, en conjunt, més d'un milió d'euros en concepte d'impost de béns immobles (IBI) de l'autopista, un cop ha finalitzat la bonificació del 95% que l'Estat espanyol havia concedit a la concessionària Abertis.

Tot i això, els ajuntaments temen que pugui haver-hi retards en el pagament o que fins i tot el Ministeri de Foment torni a beneficiar la concessionària amb més bonificacions. Per això, ahir els alcaldes es van reunir a la Diputació de Lleida per constituir-se com a associació territorial i poder exercir de grup de pressió. Els alcaldes coincideixen que és “de justícia” que Abertis pagui l'impost com qualsevol altre propietari, ja sigui un particular o una indústria instal·lada al municipi. La reunió l'ha impulsada l'alcaldessa d'Aitona i secretària de l'Associació Nacional de l'IBI-Bices, Rosa Pujol. En el cas d'Aitona, passarien de cobrar 3.500 euros de la concessionària, el 2016, a 73.000 euros, enguany: “És una bombona d'oxigen molt important per als nostres ajuntaments”, ha dit Pujol. Altres exemples són els de Castelldans o Vinaixa, que també rebien una quantitat testimonial que ara s'incrementarà fins a uns 150.000 i 60.000 euros, respectivament.

L'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, ha afirmat: “És un gran alliberament per al nostre municipi i una autèntica justícia perquè cobrarem uns diners que ens pertoquen”. ERC-Avancem va presentar al gener una moció en què demanava el cobrament del 100% de l'IBI de les autopistes.

Mobilització a l'AP-2

D'altra banda, i després de quatre talls a l'N-240, la plataforma Prou Morts a l'N-240 anuncia que es mobilitzarà davant del peatge de l'AP-2 a les Borges Blanques el 26 de febrer. A l'abril i al març es mobilitzaran a l'N-240.

La plataforma encara està pendent que el Ministeri de Foment els rebi per trobar una “solució definitiva” a la via. Mentrestant ha anunciat que estudia acceptar les sol·licituds d'incorporar “entitats i persones” a la plataforma, formada fins ara solament per alcaldes.

LES FRASES

És d'autèntica justícia, perquè cobrarem uns diners que ens pertoquen
Conrad Llovera
ALCALDE DE CASTELLDANS
És una bombona d'oxigen molt important per als nostres ajuntaments
Rosa Pujol
ALCALDESSA D'AITONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia