Infraestructures i serveis

subministrament d'aigua

Acord històric per portar l'aigua del Segarra-Garrigues

Assegura l'abastament al nord de la Conca de Barberà, una millor qualitat i la planificació del creixement a l'Urgell, la Segarra i l'Anoia

Es desencalla la governança del futur consorci, amb majoria segarrenca però vot ponderat

Després de més d'una dècada de negociacions, s'ha tancat un acord definitiu per a la portada de l'aigua de l'embassament de Rialb, a través del canal Segarra-Garrigues, a 31 municipis de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. El projecte és, sobretot, important per als vuit municipis del nord de la Conca i els dos de l'Anoia, que s'han d'abastir sovint amb cisternes, a causa dels greus problemes de contaminació dels aqüífers i insuficiència dels pous. L'Urgell i la Segarra deixaran d'abastir-se del canal d'Urgell, una infraestructura privada i amb aigua de menor qualitat.

El projecte es va desencallar dimecres a la nit, mitjançant la nova proposta del Consell Comarcal de la Segarra sobre la governança del consorci que en gestionarà l'aigua. El Consell segarrenc ha acceptat que tots els alcaldes tinguin vot en el futur consorci, tal com defensava Territori, i ha desistit que el representant comarcal sigui el Consell. Però cadascun dels tres trams tarifaris tindrà representació en funció del consum i el cabal: Segarra, Anoia, Verdú i Ossó de Sió (54%), Tàrrega (35%) i Conca (10%). L'actual estructura d'Aigües de la Segarra es traspassarà al consorci, que n'assumirà la gestió, segons ha explicat el president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva. La seu serà a Cervera. Ara bé, les decisions es prendran pel 60% del total de vots. Tàrrega, la principal consumidora, manté així el dret a decidir, juntament amb les altres dues grans, Cervera i Guissona.

La constitució del consorci es vol tenir enllestida enguany, però en paral·lel el govern, tal com va anunciar a finals d'any, preveu aprovar el projecte a meitat d'aquest any i posar-lo a licitació. L'obra, valorada en 21,1 milions, inclou 130 quilòmetres de canonades i estacions de bombeig. Els ajuntaments hi aporten 6,1 milions, a través d'un préstec a 25 anys que es pagarà mitjançant el consum. L'ACA hi aporta 10 milions; les diputacions de Tarragona i Lleida, 2 milions, i 1 milió la de Barcelona.

LES FRASES

Guanyem garantia d'aigua i creixement amb un projecte ja finançat en un 75%
Rosa Maria Perelló
ALCALDESSA DE TÀRREGA
L'acord és bo per a tothom, del poble més petit al més gran
Xavier Casoliva
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA
La Segarra és solidària amb la Conca, aporta molta infraestructura
Francesc Benet
PRESIDENT DEL CONSELL DE LA CONCA DE BARBERÀ

Després d'una “negociació dura, però seriosa i solvent”, tothom hi guanya

L'alegria era ahir ben viva entre els principals negociadores del projecte. El conseller de Territori, Josep Rull, va reconèixer que la negociació ha estat “dura, però seriosa i solvent” amb el territori, del qual va destacar també la “responsabilitat”.

Després de mig any especialment tens entre els alcaldes de Cervera, Tàrrega i la conselleria, d'una banda, i el Consell Comarcal de la Segarra, d'una altra, Xavier Casoliva es mostrava satisfet per un acord que és “bo per a tothom, del poble més gran al més petit”. I hi afegeix: “La Segarra cedeix 230 quilòmetres de canonades, però guanyem musculatura i aigua de millor qualitat.”

El pacte, a més, pot reduir les esquerdes sorgides entre el PDeCAT i ERC a la comarca i traslladades al Consell, arran del conflicte per l'aigua. L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, considera que el sistema de governança “obliga sempre a l'acord i això és bo. És una gran infraestructura, que a Cervera li aportarà major garantia d'aigua futura, i més competitivitat per a les empreses que s' hi vulguin instal·lar”. Royes confia “poder traslladar la rebaixa de preu de l'aigua del Segarra-Garrigues al consumidor”. Cervera i tota la Segarra pagaran un preu mitjà de 0,69 euros/m³, respecte als 0,90 euros/m³ d'enguany. Amb l'acord, Tàrrega manté la principal reivindicació: un preu de 0,59 euros/m³, defensada a partir del càlcul del cost energètic en situar-se més avall per cota geogràfica. “Estem contents; si haguéssim hagut de fer la connexió sols, el preu hauria estat molt alt. Ara som en un projecte amb un 75% del finançament” aportat per altres administracions. A la Conca de Barberà s'ha celebrat “un bon acord per donar aigua de millor qualitat a part de la comarca”, diu el president del Consell Comarcal, Francesc Benet. I hi afegeix: “La Segarra ha estat solidària amb nosaltres, aportant molta infraestructura i n'estem agraïts.” Sense la participació segarrenca amb el sistema plantejat pel govern, la seva tarifa (0,77 euros/m³) hauria estat encara superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia