Els pobles i el parc natural de Montsant impulsen un projecte de participació i dinamització social

L'aposta del parc natu­ral de Mont­sant i de la man­co­mu­ni­tat de muni­ci­pis del parc d'impul­sar un pro­jecte de par­ti­ci­pació i dina­mit­zació social pretén crear espais de par­ti­ci­pació i fer més pro­pera la gestió del parc als veïns de la zona.

Els objec­tius de la ini­ci­a­tiva són, d'una banda, «detec­tar el grau de conei­xe­ment real res­pecte a les línies d'actu­ació del parc» i, de l'altra, «esta­blir un canal de comu­ni­cació mutu», segons explica la tècnica d'àrea d'ús públic, Mont­ser­rat Solà.

Són aques­tes les inqui­e­tuds que es van reco­llir l'any pas­sat amb l'Agenda 21 con­junta a tots els pobles del parc natu­ral en la qual els habi­tants dels pobles del Mont­sant dema­na­ven poder tenir un paper més actiu en l'òrgan ges­tor del parc.

La meto­do­lo­gia que s'ha apli­cat en el procés de par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, pio­ner a la comarca del Pri­o­rat, ha con­sis­tit, en una pri­mera fase, a reco­llir les opi­ni­ons que es tenen sobre el parc després de cinc anys de gestió activa. Les entre­vis­tes i enques­tes s'han dut a terme als habi­tants dels nou muni­ci­pis que for­men part de la man­co­mu­ni­tat: Morera de Mont­sant, Cabacés, Ull­de­mo­lins, Cor­nu­de­lla de Mont­sant, la Vile­lla Alta, la Vile­lla Baixa, la Bis­bal de Fal­set, Mar­ga­lef i la Figuera. En la segona fase del pro­jecte, que s'està desen­vo­lu­pat ara, s'estan rea­lit­zant en cadas­cun d'aquests pobles, xer­ra­des i debats oberts a la par­ti­ci­pació de les per­so­nes i a diver­sos col·lec­tius; Solà diu que «ser­vei­xen per expli­car les línies d'actu­ació en dife­rents àmbits, les com­petències que invo­lu­cren el parc tant en la millora rural com en la con­ser­vació del patri­moni».