Medi ambient

medi ambient

El projecte de pedrera a Estaràs s'haurà de revisar

El Parlament insta el govern a deixar en suspens l'autorització ambiental per a la pedrera de 26 hectàrees de Xaviker i a obrir-la a al·legacions

Considera “insuficients” les fiances aportades

El projecte d'obrir una pedrera al municipi segarrenc d'Estaràs s'haurà de revisar. El Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució en què insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a “deixar en suspens l'efectivitat de l'autorització” concedida a l'empresa Xaviker SL per explotar una pedrera de 26 hectàrees a 240 metres del nucli d'Alta-riba, que preveu extreure fins a 130.000 m³ anuals.

La resolució del Parlament, presentada per Catalunya Sí que es Pot, demana “la revisió en profunditat dels impactes ambientals, urbanístics i socials de l'autorització ambiental”. Concretament, de l'afectació del torrent de Malacara i els aqüífers que abasteixen Alta-riba, la gestió dels residus, l'impacte sobre els camins i la carretera, les emissions de partícules, la durada de l'explotació i les mesures de restauració ambiental de vegetació i boscos. A més, considera “insuficients les fiances requerides per a la restauració” de l'entorn natural un cop acabada l'explotació, prevista per 28 anys.

Inicialment, la conselleria va arxivar la sol·licitud de Xaviker, però va concedir-li llicència després que una sentència del TSJC va donar la raó a l'empresa, tot i l'oposició de l'Ajuntament d'Estaràs, els veïns i l'associació Amics del Castell d'Alta-riba. Tal com va avançar aquest diari, el projecte no disposa del preceptiu informe de Cultura, atès que afectaria una necròpoli medieval. La delegació a Lleida va amenaçar de paralitzar-ne les obres. El Parlament insta la conselleria a obrir un període de dos mesos perquè l'Ajuntament i els veïns presentin al·legacions. Al seu moment no ho van poder fer perquè l'expedient s'havia arxivat inicialment per incompatibilitat urbanística.

LA FRASE

S'obre la porta a canviar els requisits que s'exigeixen a l'empresa
David Miquel
PORTAVEU DELS VEÏNS DEL NUCLI D'ALTA-RIBA

LA FRASE

Ens continuem oposant a la pedrera i presentarem al·legacions al projecte
Ramon Torné
ALCALDE D'ESTARÀS

Ajuntament i veïns hi diran la seva

Els veïns d'Alta-riba van mostrar-se satisfets ahir amb la resolució del Parlament: “Obre l'esperança que la pedrera no alteri la nostra vida, ni el patrimoni cultural i arquitectònic.” L'alcalde, Ramon Torné, està esperant que la conselleria els notifiqui l'obertura del període de consultes, de dos mesos. “Encara no tenim cap comunicació oficial de com es farà. Si l'Ajuntament pot presentar al·legacions directament, ho farem, perquè ens continuem oposant a la pedrera, i si no presentarem els nostres arguments a través de les entitats del territori.” Respecte a la sentència del TSJC que autoritza la pedrera, David Miquel, portaveu dels veïns d'Alta-riba, considera: “Són dos temes separats. La sentència és ferma. La qüestió és que amb la revisió s'obre la porta a canviar els requisits que s'exigeixen a l'empresa respecte a tot el projecte. La conselleria li va donar l'autorització, però els requisits sempre poden anar a la baixa o a l'alta. Per exemple, la finança de restauració ja es va reduir en un 50% perquè no és zona mediambientalment protegida...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona