Medi ambient

medi ambient

ornitologia

El delta de l'Ebre va registrar 270 espècies d'aus el 2014

El Parc Natural del Delta edita el primer ‘Anuari ornitològic', un document que recopila tots els censos i inclou les observacions atípiques

Un 80% de tots els ocells vistos a Catalunya es concentren al Delta

El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha publicat el primer Anuari ornitològic, un document que recopila de manera ordenada i sistemàtica totes les dades dels censos d'aus del Delta, així com les espècies més atípiques observades en aquest espai natural. Aquesta primera publicació conté les dades del 2014 i, actualment, els tècnics del parc ja estan treballant en l'edició del segon anuari. “És un treball excel·lent que recopila els valors biològics del Delta i que posem a disposició dels científics i de la societat en general”, va explicar el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal. L'anuari es pot consultar al web del parc.

Durant el 2014 es van comptabilitzar un total de 270 espècies d'ocells a l'àrea geogràfica compresa entre Alcanar i l'Ametlla de Mar, seguint el recorregut de l'antiga N-340, i fins a 13 milles mar endins. Segons els ornitòlegs és una xifra positiva i que demostra la importància que té el Delta, especialment pels ocells marins. En aquest sentit, un 80% de les espècies d'aus vistes a Catalunya es concentren al delta de l'Ebre, segons va explicar l'ornitòleg i tècnic del Parc Natural David Bigas.

Pel que fa a les espècies més atípiques incloses en l'anuari ornitològic són el capsigrany bru i el bitxac siberià, que per primera vegada van ser vistes a la península Ibèrica. En l'anuari ornitològic del 2015 es recollirà que per primera vegada, tant al Delta com a Catalunya, es van registrar la cotxa diademada i el repicatalons petit. “Els aiguamolls atreuen moltes rareses, les espècies observades canvien d'un any a l'altre”, va dir Bigas. Tot i que al Mediterrani no hi ha marees de lluna, al Delta sí que n'hi ha per les dues badies per la qual cosa la població hibernadora és molt important. L'anuari ornitològic inclou també les espècies anellades, que el 2014 van ser un centenar i un total de 13.625 aus.

Més d'un centenar de persones entre ornitòlegs, fotògrafs i aficionats han participat en l'elaboració de l'obra. “Ara disposem d'una eina científica que recull les observacions i censos d'ocells, però que també inclou una vessant lúdica amb la informació de les espècies més atípiques registrades que té especial interès per als observadors que vénen al Delta”, va dir Bigas. El turisme d'observació d'aus atreu milers de visitants cada any al Delta.

LA FRASE

L'anuari és una eina científica que recull les observacions d'ocells però també té una vessant més lúdica
David Bigas
ORNITÒLEG I TÈCNIC DEL PARC NATURAL DEL DELTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona