Medi ambient

prospeccions mineres

Més de 60 milions d'euros per extreure or a Queralbs

Projectes d'Investigació Serentill ha demanat un permís per estudiar la viabilitat mediambiental i econòmica de l'activitat

Assenyalen que donarien feina a 100 persones entre 8 i 10 anys

Des de l'època dels romans i en diferents períodes s'ha extret metalls de diverses mines que hi ha a la Vall de Ribes. Ara, una empresari lleidatà, Josep Serentill, vol tornar a activar l'activitat extraient or i ja ha demanat a la Generalitat el permís per fer les prospeccions en dues antigues mines, una de Queralbs i una altra de Toses, que han de determinar si és viable mediambientalment i econòmicament.

A l'empresa promotora, Projectes d'Investigació Serentill, li surten els números. Calcula que pot extreure durant 8 o 10 anys un total de 3 milions de tones de mineral d'una qualitat d'entre 5 i 10 grams per unça. Quant a l'aspecte mediambiental, el gerent, Pablo Campos, i l'assessor Santiago González, han explicat que la veta és estreta i que això fa que s'hagi d'explotar sota terra. A més, han remarcat que abasta molt de territori, segurament entre les mines de Saragossa de Queralbs i la d'Espinosa de Toses, però que no tocaran cap zona del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i que aprofitaran els accessos actuals. A més, han garantit que no hi ha cap risc de contaminació de les aigües subterrànies, perquè no perforaran més enllà de 200 metres –les prospeccions d'ara seran només de 100 mil·límetres–, en cas de tenir permís per explotar les mines, molt per sota del nivell de la capa freàtica de la zona. Així mateix, tenen prevista una aliança amb una empresa xilena especialitzada en el tractament del mineral amb àcids neutres i no generaran lixiviats.

La inversió serà de 65 milions d'euros –ara negocia amb inversors del país i confia que la qualitat de l'or li permeti cotitzar a la borsa–, i donarien feina a un centenar de persones.

LA XIFRA

50.000
unces
d'or preveu obtenir l'empresa cada any, durant els 8 o 10 que duri l'explotació, si l'autoritzen.

Un projecte que neix amb una forta oposició

El projecte de Projectes d'Investigació Serentill té una forta contestació a la zona. La Generalitat ha rebut onze al·legacions a la petició del permís per fer prospeccions –a peu i amb helicòpter i sondatges–, com ara, del Consell Comarcal del Ripollès i d'ajuntaments de la Vall de Ribes. De moment, Medi Ambient li ha demanat més documentació, entre altres coses del projecte de restauració, i li ha recordat que els espais del parc natural, de l'EIN Obagues del Rigat i de la Xarxa Natura no es poden tocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona