Medi ambient

TEMPORAL ALS PAÏSOS CATALANS

Protecció Civil activa l'alerta per forts vents i mala mar al litoral

L'episodi d'onatge intens al front marítim ha d'agafar força a partir d'aquesta tarda i s'allargarà fins demà al matí

S'esperen incidències per la combinació dels dos fenòmens sobretot a les zones urbanes de les comarques del litoral de Barcelona

  • VÍDEO: Previsió del temps per aquest dilluns a la tarda.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió d'incidències aquesta tarda derivades de l'episodi de fort vent al litoral de Barcelona i Girona. Les afectacions més significatives es poden donar a les zones urbanes del litoral de Barcelona i en especial al front marítim.

A més, Protecció Civil de la Generalitat també ha activat en alerta el Pla per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la possibilitat que el fort onatge provoqui danys a tot el front marítim aquesta tarda i demà.

Previsió del SMC

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu a partir d'aquest migdia l'entrada de vent de component Nord i Est que afectarà les comarques del litoral de Barcelona i Girona. Les zones més afectades per les ratxes de vent intenses seran el front marítim del Barcelonès i Maresme a partir del vespre i matinada.

Segons l'SMC, el vent de component Nord i Est també provocarà avui i demà onades superiors als 2,5 metres a tot el litoral català, i podran arribar als 4 metres d'alçada a la meitat nord. A partir de la matinada a l'Alt i Baix Empordà se superaran els 4 metres arribant a màxims de fins a 6 m d'alçada.

La situació de risc es pot agreujar també amb les pluges intenses previstes aquesta tarda i vespre a les comarques de Girona i no es descarta que també puguin ser intenses a la costa de Barcelona i nord de Tarragona.

A causa del temporal, l'Ajuntament de Barcelona té activat en Alerta el seu pla per estat de la mar.

Primeres ràfegues de vent

A hores d'ara ja s'estan produint ràfegues fortes de vent en alguns punts del litoral: 75,6 km/h a la bocana sud del Port de Barcelona; 46 km/h a Cabrils (Maresme) i Badalona (Barcelonès); i també fortes onades: 4 metres d'alçada màxima a Barcelona amb una mitjana de 2,5m; i 3 metres d'alçada màxima al Port de Tarragona, amb una mitjana de 2 metres.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en tot el front marítim i en especial a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.

El temporal pot provocar grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. El vent a la façana marítima agreuja el risc de poder caure a l'aigua i ser arrossegats pel temporal de mar.

Pel que fa al vent, Protecció Civil recomana especial prudència en la mobilitat i també en la pràctica d'activitats a l'aire lliure en relació al vent. Desistiu de fer l'activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.

A més, Protecció Civil demana que es fixin bé o retirin els objectes nadalencs que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona