Medi ambient

Les fortes pluges obliguen a tallar el pas del llac de Navarcles, al riu Calders

L'aigua caiguda sobretot a Moià, on es van registrar 82 litres per metre quadrat, fa créixer el cabal de valent

És previst que avui es pugui reobrir

El riu Calders va experimentar ahir una forta crescuda sobtada del seu cabal al seu pas per Navarcles a causa de les fortes pluges que van caure entre dilluns a la tarda i ahir, dimarts a la matinada. Els vigilants municipals van haver de tallar a primera hora del matí el pas sobre el riu a la zona del llac, un punt crític que sol quedar negat cada cop que plou amb força, si bé ara feia mesos que no s'havia de tallar al trànsit rodat.

Navarcles va rebre les conseqüències de més impacte, però les pluges més fortes van caure riu amunt, en concret a la comarca veïna del Moianès. Segons fonts del Servei Meteorològic de Catalunya, a Moià van caure 82,5 litres per metre quadrat entre dilluns a la tarda i la matinada de dimarts. És la pluja que va anar a parar a la riera de la Tosca i, des d'aquesta, cap al riu Calders, que travessa les poblacions de Monistrol de Calders i Calders –al Moianès– i finalment el terme municipal de Navarcles, ja al Bages, on el riu aflueix ja cap al Llobregat, que ahir també baixava amb forts corrents d'aigua de color marró.

La crescuda sobtada del Calders es va produir a primera hora d'ahir al matí, quan es va poder veure l'aigua travessant amb força el pas, que també actua de presa. Cap a les dotze del migdia, l'aigua ja no passava per sobre de la carretera, però l'elevat volum de canyes i restes vegetals acumulades als desaigües de sota el vial, a les comportes i a la mateixa carretera no van permetre obrir el pas. De fet, la brigada municipal va haver de treballar també durant tota la tarda a la zona. Al vespre, fonts municipals van indicar que la carretera no s'obrira ahir al trànsit. Es preveu que es pugui fer durant el dia d'avui.

El pas del llac és l'única entrada al municipi que va quedar inutilitzable. La principal –que també travessa el Calders però a través d'un pont– no es va veure afectada, ja que en aquesta ocasió l'aigua i les canyes arrossegades pel corrent no van arribar a sobrepassar el pont, com sí que havia passat anys enrere en episodis de grans riuades.

Ahir era dia festiu a Navarcles –sant Valentí és el patró del poble–, la qual cosa va fer que molts veïns s'arribessin fins al llac a veure els desperfectes causats per la pluja.

Nous despreniments a Aguilar

Les pluges també van provocar despreniments de pedres a la carretera N-141g, que uneix el nucli de Castellar amb Aguilar de Segarra, al Bages. No és el primer cop que passa i ahir veïns i Ajuntament van tornar a mostrar el seu enuig envers una problemàtica que dura des que es va desdoblar l'eix transversal. Va ser quan la concessionària de l'obra (Cedinsa) va desviar la carretera local, que és molt transitada, uns metres. Per fer-ho, va fer un talús d'uns deu metres que, segons va informar l'Ajuntament a l'ACN, “està mal fet” i pateix despreniments de rocs cada dos per tres. En aquesta línia, el consistori no descarta denunciar Cedinsa, responsable d'una obra que, de fet, mai ha estat recepcionada ni per l'Ajuntament ni per la Diputació de Barcelona per aquests motius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona