Medi ambient

Més de 820.000 euros en ajuts per fomentar el reciclatge

L'Agència de Residus ha donat suport el 2016 a una cinquantena de projectes, sobretot per promoure la recollida de la fracció orgànica

Súria s'endú la partida més important de la regió central, amb 90.000 euros

L'Agència de Residus de Catalunya va destinar l'any passat més de 820.000 euros a una cinquantena de projectes destinats a fomentar el reciclatge a la regió central, sobretot a la promoció de la recollida de la fracció orgànica. En el conjunt de Catalunya, les subvencions van arribar als 6,5 milions d'euros i el 2017 la Generalitat tornarà a obrir convocatòria, incrementant la partida econòmica fins als 7,5 milions.

L'Ajuntament de Súria és el que haurà rebut més diners de l'Agència de Residus l'any passat, ja que ha aspirat a dues subvencions que sumades arriben als prop de 90.000 euros. Una d'aquestes és per l'aposta per implantar la recollida porta a porta i l'altra per millorar la fracció orgànica i l'autocompostatge.

Per partides econòmiques, dels més de vuit-cents mil euros que es van destinar l'any passat al reciclatge, més de la meitat van anar destinats a promoure la recollida selectiva de la fracció orgànica. De fet, la major part dels més de 50 projectes que es van subvencionar el 2016 anaven encaminats en aquest sentit. També ajuntaments com ara el de Navarcles i Navàs han rebut diners per millorar o implantar la recollida selectiva de l'orgànica, i també els consells comarcals de l'Anoia, el Berguedà o la Mancomunitat Intermunicipal de La Plana.

La segona partida més important és la de la prevenció i reutilització dels residus municipals, que va rebre prop de 140.000 euros, la major part per a ens locals. Una de les campanyes que més diners ha rebut ha estat la de la Unió de Botiguers d'Igualada, A l'Anoia reutilitza, no malbaratis els aliments. També ha tingut subvenció el pla local de prevenció de residus del Solsonès i el de l'Anoia.

A més, l'Agència de Residus va atorgar subvencions per valor de 106.000 euros al reciclatge de residus de la construcció. En la major part dels casos es tracta de recuperar aquests àrids per arreglar camins. És el cas, per exemple, dels diners que han rebut els ajuntaments de Pinós, Clariana de Cardener, Navès, Odèn, Olius o Riner.

També s'han destinat més de cent mil euros per a empreses que aposten pel foment de l'economia circular; és a dir, per millorar l'eficiència en l'ús dels recursos materials. La Generalitat ha ajudat a implantar un sistema innovador al polígon Bufalvent de Manresa, un projecte per implementar un sistema de retorn de taps de suro d'ampolles de vi a Osona, o una idea per recuperar compostos dels fangs del sector vitivinícola al Bages, entre d'altres.

LES XIFRES

400.000
euros
va destinar la Generalitat l'any passat a la regió per a projectes de promoció de la recollida de l'orgànica.
7,5
milions
destinarà aquest any l'Agència de Residus de Catalunya a fomentar el reciclatge a tot el país.

Subvencionaran deixalleries

Per a aquest any 2017, la Generalitat preveu destinar a tot Catalunya un total de 7,5 milions a la promoció del reciclatge, un milió més que l'any passat. Com a novetat, l'Agència de Residus tornarà a donar subvencions per fer deixalleries municipals. En concret durant el 2016 s'obriran cinc línies d'ajudes i per a l'execució de projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus industrials hi ha prevista una partida d'un milió d'euros. En segon lloc, per al foment de l'economia circular, s'ha pressupostat un milió. Per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals hi ha 1,5 milions, dels quals 900.000 euros seran per a les subvencions sol·licitades pels ens locals i 600.000 per a les subvencions sol·licitades per les entitats sense ànim de lucre i universitats. Per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica es destinaran 2 milions. I finalment per a la implantació de deixalleries municipals, es preveuen 2 milions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona